- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Savez antifašista Vojvodine čestitao Dan Republike

Predsednik Saveza antifašista Vojvodine Duško Radosavljević čestitao je danas građankama i građanima Vojvodine, “narodima i narodnostima” Srbije nekadašnji Dan Republike, najveći državni praznik bivše Jugoslavije, “uz gorak ukus da u Republici Srbiji nema institucija koje podsećaju na Ustavom proklamovano republikansko uređenje”.

“Dan Republike ne postoji u Republici Srbiji. Prema Zakonu o državnim praznicima, svetkuju se Nova godina, Dan državnosti, Praznik rada i Dan primirja u Prvom svetskom ratu. U ‘sekularnoj’ državi praznuju se prvi dan Božića i uskršnji praznici od Velikog petka, zaključno sa drugim danom Uskrsa. Pored toga, zaposleni, studenti i učenici imaju pravo da ne rade za verske praznike. U Republici Srbiji radno se obeležavaju Sveti Sava, Dan Pobede i Vidovdan. Samo, nigde nema Dana Republike, niti pomena o njemu!”, naveo je Radosavljević u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, Srbija je jedina država na svetu koja je ukinula dan obeležavanja demokratskog vladavinskog oblika sopstvenog postojanja.

“Izmišljeni državni, verski, političko-stranački slavski praznici, prisajedinjenja i primirja sakrili su Dan Republike. Sva znamenja i obeležja su monarhistička ili crkvenog karaktera, na grbu i zastavama, i u himni. Zbog toga, živeo Dan Republike! Za nas koji jesmo i za one koji dolaze! Za slobodu i ravnopravnost valja se boriti! Smrt fašizmu – sloboda narodu!”, naveo je Radosavljević.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!