Savez antifašista Vojvodine čestitao Dan Republike

"Srbija je jedina država na svetu koja je ukinula dan obeležavanja demokratskog vladavinskog oblika sopstvenog postojanja"

28. nov 2017

Predsednik Saveza antifašista Vojvodine Duško Radosavljević čestitao je danas građankama i građanima Vojvodine, “narodima i narodnostima” Srbije nekadašnji Dan Republike, najveći državni praznik bivše Jugoslavije, “uz gorak ukus da u Republici Srbiji nema institucija koje podsećaju na Ustavom proklamovano republikansko uređenje”.

“Dan Republike ne postoji u Republici Srbiji. Prema Zakonu o državnim praznicima, svetkuju se Nova godina, Dan državnosti, Praznik rada i Dan primirja u Prvom svetskom ratu. U ‘sekularnoj’ državi praznuju se prvi dan Božića i uskršnji praznici od Velikog petka, zaključno sa drugim danom Uskrsa. Pored toga, zaposleni, studenti i učenici imaju pravo da ne rade za verske praznike. U Republici Srbiji radno se obeležavaju Sveti Sava, Dan Pobede i Vidovdan. Samo, nigde nema Dana Republike, niti pomena o njemu!”, naveo je Radosavljević u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, Srbija je jedina država na svetu koja je ukinula dan obeležavanja demokratskog vladavinskog oblika sopstvenog postojanja.

“Izmišljeni državni, verski, političko-stranački slavski praznici, prisajedinjenja i primirja sakrili su Dan Republike. Sva znamenja i obeležja su monarhistička ili crkvenog karaktera, na grbu i zastavama, i u himni. Zbog toga, živeo Dan Republike! Za nas koji jesmo i za one koji dolaze! Za slobodu i ravnopravnost valja se boriti! Smrt fašizmu – sloboda narodu!”, naveo je Radosavljević.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga