Savetnici: Nijedna prekršajna prijava za povredu prava pacijenata

Najveći broj savetnika prošao samo jednodnevnu obuku

09. okt 2014

Pokrajinski ombudsman upozorio je danas na nedovoljno dobre uslove za zaštitu prava pacijenata na teritoriji Vojvodine.

U istraživanju o radu savetnika za zaštitu prava pacijenata u vojvođanskim gradovima i opštinama, Pokrajinski ombudsman je utvrdio zabrinjavajući podatak da su svi savetnici, sem jednog, pre imenovanja na tu funkciju bili već zaposleni u lokalnoj samoupravi i da i dalje obavljaju poslove na kojima su radili, a koji uglavnom nemaju dodirnih tačaka sa zdravstvenom zaštitom.

U istraživanju se navodi da je najveći broj savetnika prošao samo jednodnevnu obuku, a da savetnici u četiri opštine nisu prošli nijedan vid obuke.

Pokrajinski ombudsman je izrazio sumnju u ispunjenost zakonskog uslova da savetnik mora da poznaje propise iz oblasti zdravstvene zaštite i da taj posao može da obavlja valjano.

Statistika je pokazala da su savetnici za zaštitu prava pacijenata evidentirali od početka decembra prošle godine do kraja maja ove godine ukupno 236 prigovora.

Kako se navodi, najveći broj podnetih prigovora odnosi se na domove zdravlja i rad opštih bolnica.

Pacijenti su se najviše žalili na ponašanje medicinskih tehničara, na organizaciju zdravstvene službe, kvalitet pruženih zdravstvenih usluga, ponašanje lekara i nemogućnost zakazivanja pregleda, a u 39 odsto slučajeva savetnici su utvrdili da je pravo pacijenta bilo povređeno.

Pokrajinski ombudsman je ocenio da zabrinjava i podatak da od početka rada savetnika za zaštitu prava pacijenta nije podnet nijedan zahtev za pokretanje prekršajnog postupka od strane savetnika, nakon utvrđene povrede prava pacijenta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga