Savet ministara kulture JIE najavio regionalni Fond za kulturnu saradnju

Kroz fond će, kako je navedeno, biti uloženo više sredstava i energije u promovisanje kulture, baštine, kreativnosti i inovacija

19. maja 2019

Savet ministara kulture zemalja Jugoistočne Evrope usvojio je 17. maja u Sofiji deklaraciju na osnovu koje će, u saradnji sa Uneskom, biti formiran Fond za kulturnu saradnju Jugoistočne Evrope, čiji je cilj finansiranje zajedničkih regionalnih projekata u oblasti kulture.

Ministri kulture JIE saglasili su se da će taj fond biti ključan za kulturnu razmenu i mobilnost umetnika i drugih stvaralaca u regionu, saopštilo je Ministarstvo kulture Bugarske, domaćin dvodnevnog sastanka Saveta ministara.

Kroz fond će, kako je navedeno, biti uloženo više sredstava i energije u promovisanje kulture, baštine, kreativnosti i inovacija. “Osim što pomaže u promovisanju pozitivne slike regiona u celini, Fond će promovisati i realizovanje projekata regionalne i međunarodne kulturne saradnje na temelju koordinisanih aktivnosti zemalja Jugoistočne Europe i njihovih zajedničkih prioriteta. To će omogućiti udruživanje resursa, olakšavanje saradnje i vidljivosti kulturne razmene i delovanja”, izjavio je bugarski ministar kulture Boil Banov.

Predviđeno je da Fond za kulturnu saradnju, čije je osnivanje i inicirala Bugarska, bude finansiran kroz budžete za kulturu država-članica.

Bugarska će biti zadužena za pripremu osnivačkih dokumenata i uspostavljanje mehanizma rada Fonda, a dogovor je da to bude učinjeno što je moguće pre, navedeno je u saopštenju u kojem nisu dati drugi detalji.

Pomoćnica ministra kulture i informisanja Srbije Asja Drača Muntean izjavila je da će Fond “još više podsticati regionalne projekte i akcije”, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Sastanak Saveta ministara kulture JIE bio je posvećen “unapređenju kulture za održivi razvoj”, a okupio je, uz zvaničnike iz regiona, i predstavnike Evropske komisije, Uneska i Saveta Evrope.

Glavna tema sastanka „Kultura kao moćno oruđe u međunarodnim odnosima“ odnosila se na polje kulturnog dijaloga, otvorenost, dostojanstvo i uzajamno poštovanje, odnosno borbu protiv stereotipa i predrasuda.

U tom kontektstu, Asja Drača Muntean podsetila je na uspešne projekte regionalne saradnje u kojima je Srbija učestvovala, ali i najavila neke nove, saopštilo je Ministarstvo kulture. “Za nedelju dana, uz pomoć mađarske vlade, biće otvoren jedan od najvećih srpskih muzeja van granica Srbije, u Sentandreji u Mađarskoj. Krajem juna franjevački manastir u Baču, koga se većina seća iz Ljubljanskog procesa, biće otvoren za javnost”, rekla je ona, naglašavajući da je glavna tema sastanka u Sofiji od velikog značaja za sve zemlje učesnice, jer interkulturalni dijalog može pomoći u sprečavanju sukoba i podsticanju pomirenja unutar i između zemalja.

Asja Drača Muntean istakla je i da je iz Sofije poslata snažna poruka da je regionalna saradnja važna za sve zemlje u ergionu, s obzirom na duboke, neraskidive kulturne veze.

„Mi kao region, uključeni smo u globalne izazove sa kojima se suočavaju kultura i umetnost u 21. veku, ali svi smo se složili da kulturu vidimo kao pokretačku snagu za dijalog, kreativnost i održivi društveni i ekonomski razvoj našeg područja”, istakla je Asja Drača Muntean.

(SEEcult, Foto: Ministarstvo kulture Bugarske)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga