Savet Festivala evropskog filma Palić: Bez obrazloženja smenjen Šifliš

Članovi Saveta su izrazili zabrinutost zbog odluke o postavljanju Gabrijele Vadleve na mesto člana Saveta bez priložene biografije

06. dec 2016

Savet Festivala evropskog filma Palić danas je izrazio zabrinutost zbog smene, bez bilo kakvog obrazloženja, filmskog reditelja Zoltana Šifliša sa mesta člana Saveta tog festivala.

Odluku o razrešenju Šifliša donelo je subotičko gradsko veće, kako se navodi u saopštenju Saveta festivala, „bez kvalitativne ocene rada Šifliša koje bi opravdalo ovakav postupak“.

Članovi Saveta su u saopštenju rad Šifliša ocenili najvišim ocenama, „pre svega zbog njegovog nesebičnog zalaganja u promovisanju mađarske kinematografije, kao i višegodišnjih bliskih kontakata sa najvišim filmskim institucijama te zemlje“.

Navodi se i da je Šifliš u velikoj meri doprineo razvojnim smernicama festivala putem stručnih ocena i predloga zahvaljujući kojim je Festival evropskog filma Palić i došao na mesto najrespektabilnijih filmskih manifestacija u Srbiji.

Članovi Saveta su izrazili zabrinutost zbog odluke o postavljanju Gabrijele Vadleve na mesto člana Saveta bez priložene biografije.

Navodi se i da je ona postavljena bez konsultacija sa stručnim Savetom palićkog festivala, direktorom festivala i Otvorenim univerzitetom Subotica, kao izvršnim producentom manifestacije.

Ocenjuje se i da takva praksa „ni u kom pogledu“ ne doprinosi razvoju kulture Grada Subotice, pokrajine Vojvodine, niti Srbije.

Savet Festivala je vrhovno savetodavno telo Festivala evropskog filma Palić, sastavljeno je isključivo od stručnih lica, u ovom slučaju filmskih profesionalaca, koji ne primaju nikakvu nadoknadu za svoj rad.

Članovi Saveta Festivala evropskog filma Palić, čiji je direktor Radoslav Zelenović, glumci su Mira Banjac i Branislav Lečić, reditelj Sabolč Tolnai i scenarista Gordan Mihić, dok je selektor Petar Mitrić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga