Savet Evrope: Zakon o visokom obrazovanju u Mađarskoj neopravdan

Pravni stručnjaci Venecijanske komisije ocenili su da su "zahtevi u zakonu usvojenom u aprilu suviše restriktivni, čak i neopravdani, ukoliko se budu primenili na postojeće univerzitete"

12. avg 2017

Savet Evrope ocenio je danas kao „neopravdane“ zahteve u zakonu o visokom obrazovanju u Mađarskoj a koji se odnose sna Centralno-evropski univerzitet (CEU) čiji je osnivač američki milijarder mađarsko-jevrejskog porekla Džordž Soroš.

Pravni stručnjaci Venecijanske komisije, savetodavnog tela Saveta Evrope, ocenili su da su „zahtevi u zakonu usvojenom u aprilu suviše restriktivni, čak i neopravdani, ukoliko se budu primenili na postojeće univerzitete“, navodi se u saopštenju organizacije.

„Zahtev je usvojen brzo čime nije sproveden transparentan i inkuzivni proces konsultacija sa stranama koju se zakonom obuhvaćene. To bi bilo korisno za demokratski legitimitet zakona“, dodao je Savet Evrope.

Evropska unija je 13. jula pokrenula pravne mere protiv Mađarske zbog njenog novog zakona o nevladinim organizacijama finansiranim iz inostranstva, podseća Frans pres.

Evropska komisija je saopštila da bi zakon usvojen u mađarskom parlamentu u junu mogao da onemogući nevladine organizacije „da dobijaju sredstva“ i da će „ograničiti njihovu sposobnost da nastave sa radom“.

Komisija je takođe tada preduzela novi korak u drugoj prekršajnoj proceduri protiv Mađarske, pokrenutoj u aprilu zbog usvajanja amandmana na mađarski Zakon o višem obrazovanju, zbog kojih bi budimpeštanski CEU da bude primoran na zatvaranje ili odlazak iz Mađarske.

Oba zakona su deo kampanje mađarske vlade protiv Soroša, koji je osnovao CEU 1991. godine.

Orban smatra da Soroš radi na štetu mađarskih interesa jer podržava imigraciju kojoj se on žestoko protivi.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga