Savet Evrope: U BiH se krše prava manjina

Posebno je naglašeno da politički lideri i drugi zvaničnici nastavljaju podele kroz diskriminatorske izjave

03. okt 2018

Savetodavni odbor Saveta Evrope u novom izveštaju za Bosnu i Hercegovinu ponovo beleži niz kršenja ljudskih prava, a posebno prava nacionalnih manjina.

Iako priznaje određeni napredak u ostvarivanju prava Roma i u vezi sa integrisanim školama, taj odbor je ocenio da se u BiH, duboko podeljenoj između tri konstitutivna naroda, nacionalne manjine institucionalno diskriminišu i ne mogu u potpunosti da učestvuju u političkim procesima.

„Uprkos presudi Evropskog suda za ljudska prava, njihovo pravo da se biraju i da dobiju visoke javne funkcije ostaje ograničeno, zbog nedostatka političke volje za izmenu ustavnih i zakonskih odredbi“, kaže se u izveštaju, prenosi klix.ba.

Izveštaj upozorava da „javni život i dalje obeležava segregacija, posebno prema osobama koje žive van teritorija gde su njihovi narodi u većini koje se suočavaju sa nasiljem, pa čak i zlostavljanjem“.

Posebno je naglašeno da politički lideri i drugi zvaničnici nastavljaju podele kroz diskriminatorske izjave. Budući da takve izjave nisu osuđene, kako se konstuje u izveštaju, nastala je praksa nekažnjivosti.

Veoma su mali napori uloženi, kako se ističe, u podučavanju na manjinskim jezicima. Na tim jezicima nema publikacija, emisija, niti se koriste u administrativnim jedinicama.

Stručnjaci Saveta Evrope su utvrdili da je pokazan manji napredak u iskorenjivanju segregacije u obrazovanju.

Romi se i dalje suočavaju s ozbiljnim poteškoćama i diskriminacijom u zapošljavanju, u zdravstvenim uslugama, obrazovanju i rešavanju stambenih problema. Mnogi žive u odvojenim zajednicama, često u lošim životnim uvslovima, ističe se u izveštaju.

Iako je zabeležen napredak u izdavanju dokumenata i u upisivanju u školu, Odbor ukazuje na stalno prisutnu visoku stopu napuštanja škole, posebno među romskim devojčicama.

Jedna od hitnih mera koje vlasti BiH treba da sprovedu, ističe se u izveštaju, je da zaustave isključivanje od obavljanja javnih funkcija pripadnika manjina.

Savet Evrope pozvao je na nedvomislenu osudu izjava koje podstiču na etničku mržnju i uklanjanje segregacije u obrazovanju.

(FoNet/Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga