- Autonomija - https://www.autonomija.info -

SE o diskriminaciji LGBT osoba

Tomas Hamarberg, komesar za ljudska prava Saveta Evrope, u junu ove godine podneo je izveštaj Savetu Evrope o položaju LGBT zajednice u Ervopi.  Izveštaj nosi naziv “Diskriminacija po osnovu seksualne i orijentacije i rodnog identiteta u Evropi“ i obuhvatio je svih 47 država članica SE.  Od danas taj izveštaj, u integralnoj verziji, možete pročitati i na srpskom jeziku.

Izveštaj, koji je na našem jeziku dostupan na stranici Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, pokazuje da mnoge države članice Saveta Evrope još uvek ne poštuju u potpunosti ljudska prava osoba homoseksualne, biseksualne i transrodne orijentacije (LGBT).

Uprkos napretku u mnogim oblastima proteklih decenija, osobe u Evropi se i dalje stigmatizuju zbog svoje prave ili percipirane seksualne orijentacije ili rodnog identiteta. Mnoge osobe iz LGBT populacije (lezbijke, gej muškarci, biseksualci i transrodne osobe) ne uživaju u potpunosti univerzalna ljudska prava. Oni su izloženi riziku da postanu žrtve zločina podstaknutog mržnjom. Često ih sugrađani ne štite kada su napadnuti na ulici.

Nekim LGBT organizacijama se zabranjuje registracija ili organizacija mirnih okupljanja i demonstracija u Evropi. Mnoge LGBT osobe su izbegle u države članice Saveta Evrope iz zemalja u kojima njihova ljudska prava nisu zaštićena i u kojima čak postoji rizik od mučenja ili smrtne kazne zbog njihove seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

Veoma mali broj lidera i vodećih političara je zauzelo čvrst stav protiveći se homofobiji i transfobiji, diskriminaciji i nasilju. Stoga je komesar Saveta Evrope za ljudska prava borbu protiv diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta postavio kao svoje prioritete u radu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!