Savet bezbednosti poziva na pregovore Beograda i Prištine

Konflikt treba rešavati u okviru dijaloga koji se vodi pod okriljem EU, jer je to najpogodniji način za rešavanje pitanja koja su izazvala nasilje.

29. jul 2011

Savet bezbednosti UN, kojem je prisustvovao i predstavnik Unmika, na zatvorenim konsultacijama ocenio je da je dijalog Beograda i Prištine jedino rešenje za sadašnje probleme na Kosovu.
Nakon sednice Saveta, na kojoj nije bilo dozvoljeno prisustvo šefu srpske diplomatije Vuku Jeremiću, predsedavajući ambasador Nemačke Peter Vitig pozvao je Beograd i Prištinu da se vrate pregovorima.

„Konflikt treba rešavati u okviru dijaloga koji se vodi pod okriljem EU, jer je to najpogodniji način za rešavanje pitanja koja su izazvala nasilje. Zato i treba obe strane vratiti dijalogu“, izjavio je Vitig i dodao da to treba uraditi u saradnji s međunarodnim prisustvom na terenu, pre svega sa Kforom i Euleksom.

Vitig je rekao i da je njegova vlada veoma zabrinuta zbog nasilja koje se desilo na Kosovu, o čemu je na konsultacijama u Savetu bezbednosti govorio i predstavnik Unmika Robert Sorensen. Oštro osuđujući nasilje Sorensen se takođe založio za dijalog dve strane zasnovan na međusobnom poštovanju kao „jedini put koji vodi napred“.
On je dodao i da je Unmik spreman da pomogne u naporima da se situacija smiri i pozvao obe strane da sarađuju s Kforom i Euleksom na uspostavljanju reda i rešavanju problema.

Za mirno rešavanje problema dijalogom založila se i visoka predstavnica UN za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Najavljujući skori dolazak specijalnog predstavnika i posrednika u dijalogu Beograda i Prištine Roberta Kupera u Beograd, ona je izjavila da su u toku konsultacije Kupera, Euleksa i Kfora kako bi se našao izlaz iz nastale situacije i zastoja u pregovorima dve strane.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga