Savamala izbrisana iz katastra i pre rušenja

Iz katastra dali odgovor sa lažnim podacima ili su podatke stvarno uništili?

19. apr 2017

Republički geodetski zavod (RGZ) je i pre rušenja 12 objekata u Hercegovačkoj ulici u beogradskoj četvrti Savamala, 24. aprila 2016. godine, iz baze podataka izbrisao objekte u čitavoj Hercegovačkoj ulici na čijem lokalitetu je predviđena izgradnja „Beograda na vodi“.

Prema informacijama lista „Danas“, svi objekti iz te ulice izbrisani su iz katastra nepokretnosti, zbog čega se ispostavlja da na dan rušenja prema RGZ-u ništa od objekata nije srušeno, jer ništa nije ni postojalo.

Građanin Dragan Marić je u novembru prošle godine putem zahteva za pristup informacijama od javnog značaja zatražio kopije listova nepokretnosti u Hercegovačkoj ulici na dan 24. april, a RGZ je odgovorio da oni te podatke nemaju u svojoj bazi, piše „Danas“ navodeći da je imao uvid u taj odogovor.

„U bazi podataka RGZ opštine Savski venac ne postoje podaci, ne samo za Hercegovačku 4, nego i za sve ostale. U zahtevu sam ciljno naveo datum rušenja 24. april 2016.“, rekao je Marić za list i dodao da je odgovor RGZ-a dokaz da su dali odgovor sa lažnim podacima ili su podatke stvarno uništili.

Marić je najavio da će posle konsultacija sa Zaštitnikom građana podneti krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe iz RGZ, kao i građansku tužbu Višem sudu u Beogradu.

Vršilac dužnosti Zaštitnika građana Miloš Janković potvrdio je za list da je postupak oko toga već u toku i da će po okončanju procedure Zaštitnik građana doneti akt.

U noći između 24. i 25. aprila prošle godine porušene su zgrade u Savamali, u Hercegovačkoj ulici u Beogradu. Grupa maskiranih ljudi porušila je objekte bagerima, a presretala građane koji su prolazili tuda, oduzimala im telefone i maltretirala ih. Građani su pozivali policiju, ali ona nije reagovala.

Dodajmo još da je prošle nedelje služba Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti kaznila Više javno tužilaštvo sa ukupno 800.000 dinara zbog slučaja Savamala.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga