Sava u nedelju iznad istorijskog maksimuma

U Vojvodini situacija pod kontrolom, najgore u Sremu

16. maja 2014

Očekuje se da će vodostaj reke Save u nedelju biti iznad istorijskog maksimuma, izjavio je danas direktor Javnog vodoprivrednog preduzeća Vode Vojvodine Mirko Adžić.

Adžić je novinarima u Vrdniku rekao da je Sava juče na pojedinim mestima porasla za 1,6 metara, zbog čega su sve raspoložive snage Voda Vojvodine usmerene prema Savi i Sremu, a na toj reci proglašen je režim vanredne odbrane od poplava. On je apelovao na građane da slušaju i prate uputstva spasilačkih službi i nadležnih vodoprivrednih preduzeća.

Adžić je danas sa predsednikom Vlade Vojvodine Bojanom Pajtićem obišao Vrdnik i pojedine lokalitete na Fruškoj gori, koji su ugroženi vodenim bujicama. U nižem delu Vrdnika, u blizini mesta gde su se spojila tri potoka koja su izazvala bujicu u visini do metar i po, evakuisano je desetak porodica. Evakuisani, među kojima je bilo i male dece, smešteni su u banju „Termal“. Na akumulaciji Kudoš, na brani Pavlovci, nivo vode je za 40 centimetara prešao istorijski nivo zabeležen 2010. godine, te je na ovom području proglašena vanredna odbrana od poplava.

Bojan Pajtić je rekao da nije moguće predvideti šta će vodena stihija učiniti, ali je dodao da je u ovom trenutku situacija u Vojvodini pod kontrolom.

Dodao je da su pokrajnske vlasti više godina ulagale u u čišćenje i rekonstrukciju kanala i nasipa. Naveo je da je u prethodne tri godine očišćeno i rekonstruisano 1.500 kilometara kanala u Vojvodini i rekonstruisali i izgrađeno 90 kilometara nasipa na najosetljivijim tačkama. „Zato u Vojvodini trenutno nemamo kritičnu situaciju od poplava kao u drugim delovima naše zemlje“, rekao je Pajtić i dodao da su sve službe u Vojvodini pripravne i spremne da odgovore izazovima koji predstoje.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga