SAV: Napad na mlade Albance u Novom Sadu ima ideološku i političku pozadinu

"U budućoj prestonici mladih i evropske kulture dogodio se antievroepski i anticivilizacijski napad na mladiće, naše sugrađane"

08. okt 2018

Savez antifašista Vojvodine (SAV) najoštrije je danas osudio napad na dva mladića albanske nacionalnosti i ocenio da nije reč samo o huliganskomnapadu, već o napadu sa “ideološkom i političkom pozadinom”.

“Ovaj napad se dogodio u Novom Sadu, gradu heroju i nekada glavnom gradu Vojvodine, koji je do pre 30 godina bio primer zajedničkog suživota i tolerancije. Danas to više nije. U budućoj prestonici mladih i evropske kulture dogodio se antievroepski i anticivilizacijski napad na mladiće, naše sugrađane, samo zbog toga što su govorili drugim i drugačijim, svojim – albanskim jezikom”, naveo je u saopštenju za javnost predsednik SAV-a Duško Radosavljević.

On je ocenio da su napadači zapravo osobe koje su pune gneva i mržnje prema drugačijem i različitom.

“Napadnuta su dva mlada Albanca, u ‘srpskoj Atini’, koja se diči tolerancijom, razumom i tradicijom zajedničkog života raznih nacionalnosti. Napadnuti su u zemlji koja se diči ‘najvišim standardima’ u rešavanju manjinskih pitanja”, naveo je Radosavljević.

Prema njegovim rečima, taj čin nije samo huliganstvo, već ima svoju ideološku i političku pozadinu.

“Za to nisu krivi mladići iz Novog Sada. Odgovorne su politike i društvo u celini, a posebno država i državni funkcioneri. Napad na dva mlada Albanca je napad na sve građane Novog Sada, Vojvodine i Srbije”, rekao je Radosavljević i zatražio da počinioci što pre budu uhapšeni in a odgovarajući način sankcionisani.

Matica Albanaca Srbije saopštila je juče da su dvojica mladića, obojica rođena 1999. godine, pretučena u noći između subote i nedelje kod Futoške pijace, te da je jedan od mladića životno ugrožen.

Iz Matice je saopšteno da je mogući povod napada na mladiće činjenica da su razgovarali na albanskom jeziku.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga