- Autonomija - https://www.autonomija.info -

SAV: Minimalne zatvorske kazne za neonaciste očekivan epilog, živimo u fašizmu

Savez antifašista Vojvodine (SAV) saopštio je danas da nije iznenađen vešću da su neonacisti koji su 2007. godine napali mirnu kolonu antifašista u Novom Sadu osuđeni na minimalne zatvorske kazne.

“Dodatnu sramotu predstavlja činjenica da su presude izrečene nakon više od 11 godina od incidenta u kojem su neonacisti pojedinim antifašistima kamenicama razbili glave. Ovakva sudska praksa je višestruko opasna, pošto šalje jasnu poruku neonacistima i fašistima u Srbiji da mogu da napadaju koga hoće, jer ih država zbog toga neće kazniti”, naveo je SAV u saopštenju za javnost.

Podsetili su da time sudski proces još uvek nije završen, s obzirom da je reč o prvostepenim presudama.

“Ipak, iako smo ogorčeni, presudom nismo iznenađeni jer živimo u državi koja ima sva obeležja fašizma. Na delu je potpuna restauracija zločinačkog Miloševićevog režima iz devedesetih godina prošlog veka, čija je politika etničkog čišćenja i genocida bila fašistička. Bio je to nacionalsocijalistički režim, a u poslednjih šest godina njegovi akteri i nastavljači su se infiltrirali doslovno u sve institucije u Srbiji”, ocenio je SAV.

Pozvali su sve antifašističke snage u društvu da se objedine i naprave zajednički antifašistički front koji će se suprotstaviti “narastajućoj opasnosti od fašističke aveti, koja je življa nego ikada od Drugog svetskog rata do danas”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!