SAV: Da sledeći 9. maj proslavimo kao zbiljski dan slobode

"Moramo se kao društvo izboriti za antifašističke i evropske vrednosti"

08. maj 2020

Savez antifašista Vojvodine upozorio je danas da obeležavanje Dana pobede i Dana Evrope Srbiju ove godine zatiče podeljenu u političkom, ekonomskom i javnom životu.

„Obeležavanje ovih praznika dolazi u trenutku kada se nakon završetka neustavno uvedenog vanrednog stanja, pokušavamo vratiti u normalan život, ali bolno podeljeni u političkom, ekonomskom i javnom životu, čega je najveći uzročnik postojeći režim“, ističe se u saopštenju te organizacije.

SAV poručuje da se kao društvo moramo izboriti, „poštujući najplemenitije ideje na kojima se ujedinjuje moderna evropska zajednica naroda, da sledeći 9. maj proslavimo kao zbiljski dan slobode, dan antifašističkih i evropskih vrednosti“.

Savez antifašista Vojvodine čestitao je danas građanima 75. godišnjicu od vojničke pobede nad nacionalsocijalizmom – fašizmom u II sveskom ratu i 70. godišnjicu donošenja Šumanove deklaracije, podsetivši da su u pitanju dva velika praznika modernog doba, jer se tim događajima počeo izgrađivati zajednički evropski dom zasnovan na antifašističkim vrednostima i ljudskim pravima.

„Zato nam je svaki 9. maj dan za ponos i radost, ali i opomenu da vidimo dokle smo stigli, da li su ljudska prava zaštićena, da li postoji namera da se ona (ne)svesno krše, ili da se stvaraju pretpostavke za njihovo širenje i aktivnu građansku participaciju svih stanovnika Evrope i njenih država“, ukazuje se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga