- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Šausberger: Vojvodina da bude uključena u pregovore sa EU

Predsednik Instituta evropskih regiona Franc Šausberger izjavio je u Novom Sadu da je neophodno da Vojvodina, kao autonomna pokrajina, sa svojim predstavnicima bude uključena u pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Šausberger je rekao da Institut evropskih regiona podržava decentralizaciju i regionalizaciju i obezbeđuje stručnu pomoć u jačanju tih procesa, a fokus ovog istraživačkog instituta usmeren je ka novim članicama Evropske unije, kao i kandidatima za pristupanje, posebno u podsticanju ekonomskih potencijala u evropskim regionima.

Šausberger i vojvođanski premijer Bojan Pajtić složili su se da je naročito važno da predstavnici Vojvodine učestvuju u pregovorima sa EU koji se tiču poljoprivrede, kao i slobodnog protoka robe i ljudi.

„Vojvodina je do sada uspešno prezentovala svoju poziciju regiona. Jačanje takvih potencijala regiona predstavlja mogućnost za što direktnije učešće građana u rešavanju problema koji ih se neposredno tiču“, istakli su sagovornici.

Šausberger je još naglasio da je nepostojanje regionalizacije, na primer u Rumuniji, usporilo korišćenje sredstava iz evropskih fondova za projekte koji su namenjeni regionima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!