Šausberger: Srbija će morati da se decentralizuje

Srbija će u toku pristupanja Evropskoj uniji morati da prođe kroz proces decentralizacije i regionalizacije, a usvaj…

29. jul 2009

schausberger.jpgSrbija će u toku pristupanja Evropskoj uniji morati da prođe kroz proces decentralizacije i regionalizacije, a usvajanja Statuta Vojvodine je važan korak u tom procesu, ocenio je direktor Instituta evropskih regiona iz Salcburga Franc Šausberger.
Šausberger je u intervjuu za stranačko glasilo Lige socijaldemokrata Vojvodine „Slobodna Vojvodina“ rekao da EU doživljava pitanje Statuta Vojvodine kao unutrašnju stvar, ali je iskreno zainteresovana da bude usvojen taj akt.
„Iskreno se nadam da će vlast u Srbiji shvatiti da je usvajanje Statuta Vojvodine veoma važan korak ka pristupanju EU“, kazao je Šausberger.
On je ocenio da se pitanje Vojvodine ne sme izjednačavati sa pitanjem Kosova, jer Vojvodina „ne želi secesiju“.
Razume, kako je dodao, traumu nekih političkih elita u Srbiji zbog gubitka Kosova, ali nikako se ne smeju pomešati pitanja u vezi sa Statutom Vojvodine s pitanjem Kosova, jer su „totalno različita“.
Šausberger je naveo da u Briselu postoji više od 300 kancelarija evropskih regiona, uključujući i regione koji pripadaju jako centralizovanim evropskim državama.
Objasnio je da je cilj postojanja ovakvih kancelarija da se bude bliže evropskim fondovima, kako bi se na vreme reagovalo prilikom dodele sredstava i lobiralo za projekte koje podnose regioni.
„Vojvodina bi mogla da koristi fondove i da promoviše prelepu srpsku pokrajinu, a sve u interesu cele Srbije“, kazao je Šausberger.
Ocenio je da su centralizovane države dostigle limit svoje administrativne i političke moći.
„Ako vlasti u Vojvodini imaju više nadležnosti i mogućnosti donošenja odluka, mnogo više potreba i želja građana Vojvodine bi bilo rešeno i građani ne bi morali da idu u Beograd. To, takođe, znači i monogo više ušteđenog novca i vremena za građane“, rekao je Šausberger.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga