Satnica u Nemačkoj 30,10 evra

Cena rada u privatnom sektoru u Nemačkoj košta 30,10 eura. To je za 32 posto više od proseka u EU, ali je dovoljno tek za sedmo mesto u EU po visini cene rada

24. apr 2012

Cena rada po satu u Nemačkoj je za trećinu veća od evropskog proseka, iako je u toj zemlji u proteklih deset godina zabeležen najsporiji rast plata na čitavoj teritoriji Evropske unije.

Kako se navodi u izveštaju nacionalnog zavoda za statistiku Destatis, cena rada u privatnom sektoru u Nemačkoj košta 30,10 eura. To je za 32 posto više od proseka u EU, ali je dovoljno tek za sedmo mesto u EU po visini cene rada.

U Nemačkoj je radna snaga po satu za 12 posto jeftinija nego u Francuskoj, odnosno za 23 posto je manje plaćena nego u Belgiji, evropskom rekorderu po prosečnoj ceni rada, prenosi francuski list L’Expansion.

Od 2001. do 2011. plate zaposlenih u Nemačkoj su u proseku porasle za 19,4 posto, odnosno najmanje u EU, što je duplo manje nego u Francuskoj, u kojoj je taj procenat u istom periodu porastao za 39,2 odsto.

Kontrolisan rast plata u Nemačkoj je jedan od ključnih faktora njene uspešne ekonomije i industrijske konkurentnosti, smatraju stručnjaci.

Druga strane medalje je nezadovoljstvo sindikata koji se žale na male plate i nepoštovanja minimalne cene rada, kao i na sve veću nesigurnost zaposlenih posebno u pojedinim industrijskim sektorima u kojima raste broj honorarnih saradnika.

(Oslobođenje)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga