Sastanak vlasti i opozicije završen, razgovori će biti nastavljeni

Analitičar: Bilo očekivano da dođe do sastanka, opozicija pogrešila odabirom osnovnog zahteva

30. jula 2019

Izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je danas da je sastanak vlasti i opozicije o izbornim uslovima protekao u konstruktivnoj atmosferi i najavio da će vrlo brzo biti organizovan novi sastanak.

Nakon okruglog stola na Fakultetu političkih nauka nije bilo izjava učesnika, ali je Antonijević rekao da će javnosti biti upućeno saopštenje.

Pre toga, sastanak su napustili predstavnik vlasti Vladimir Orlić, kao i opozicionari iz Saveza za Srbiju Dragan Đilas, Nebojša Zelenović i Miroslav Aleksić, koji nisu odgovarali na pitanja.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednik vladajuće Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović, poslanik SNS-a Vladimir Đukanović, lider Demokratske stranke Zoran Lutovac, predstavnik Socijaldemokratske stranke Aleksandar Ivanović i predstavnici opozicije i civilnog društva.

Analitičar: Bilo očekivano da dođe do sastanka, opozicija pogrešila odabirom osnovnog zahteva

Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je danas da je bilo očekivano da dođe do sastanka vlasti i opozicije, ali da je opozicija pogrešila što je kao svoj osnovni zahtev ispostavila dijalog o fer uslovima za izbore.

„Ovo je inicijalni sastanak kojim se uspostavlja dijalog. Kada vlast ne bi ispunila nijedan od zahteva, ipak bi mogla da kaže da je ispunila ‘osnovni uslov’ a to je dijalog o fer i poštenim izborima. To je za opoziciju mač sa dve oštrice“, izjavio je Milivojević za agenciju Beta.

On je kazao da je jasno da aktuelna vlast „ne može da pobegne“ od dijaloga za izborne uslove.

„Biće normalnih izbora ili ih neće ni biti. Svetske organizacije i države neće prihvatiti kao ozbiljne izbore koje je bojkotovala opozicija i usledili bi prevremeni izbori“, rekao je Milivojević.

Milivojević je kazao da su pre više meseci predstavnici pokreta „Jedan od pet miliona“ formirali delegaciju za dijalog sa vlastima, ali da on danas ne vidi nijednog od njih u pregovaračkom timu.

„Opozicioni tim čine dve stranke, a tim vlasti čini visoki funkcioner Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović i dva poslanika iz stranačkog vrha. A gde su ostali“, upitao je Milivojević.

On je kazao da je opozicija tražila dijalog vlasti i opozicije, a ne dijalog dve stranke opozicije i jedne stranke vlasti i istakao da to ostavlja prostor onima koji „ne navijaju“ za dijalog da komentarišu.

Stojanović (FPN): Dobro je što je došlo do sastanka, opozicija da ne pristane na kozmetičke promene

Politikolog Boban Stojanović izjavio je danas da dobro što je došlo do sastanka vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, ali da opozicija ne sme da pristane na „kozmetičke promene“.

„Opozicija mora da insistira da se ispune zahtevi koje je preporučio ekspertski tim. A to su zahtevi za izmenama u Regulatornom telu za elektronske medije (REM), u Radio-televiziji Srbije, zatim da se otklone pritisci na birače i da dođe do uređenja rada Agencije za borbu protiv korupcije“, kazao je Stojanović za agenciju Beta.

On je kazao da je nemoguće da nakon jednog sastanka dođe do dogovora, ali da je sam sastanak dokaz da vlast oseća pritisak bojkota jer se, kako je rekao, sastanak pre par meseci nije mogao ni zamisliti.

Stojanović smatra da aktuelna vlast neće pristati na sve zahteve opozicije, naročito na one koje se tiču medija.

„Ako dođe do promene u RTS-u i REM-u, doći će i do promene u podršci (predsedniku Srbije) Aleksandru Vučiću“, kazao je Stojanović.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga