Saslušan Goran Ješić zbog aflatoksina!?

Prijave protiv Ministarstva poljoprivrede zbog puštanja u promet aflatoksičnog mleka primanja mita "stavljene u ladicu"

10. okt 2013

Potpredsednika Vlade Vojvodine i pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Gorana Ješića u toku današnjeg dana saslušala je policija, u vezi sa ponovnim pokretanjem krivične istrage koju je protiv njega podneo bivši ministar poljoprivrede Goran Knežević u aferi sa aflatoksinom u mleku.

Krvična prijava za koju je novosadska policija istragu zaključila u julu mesecu, na zahtev tužilaštva ponovo je pokrenula novu istragu pre 20 dana, a Ješić se tereti za uznemiravanje javnosti, nanošenje štete mlekarskoj industriji i građanima Srbije, kao i Ministarstvu poljoprivrede.

Ješić je na vanrednoj konferenciji za novinare kazao je da po zakonu Pokrajina imala pravo da vrši kontrolu i objavi informacije o bezbednosti hrane, i dodao da resorni pokrajinski sekretarijat i danas radi te provere u sklopu određenih programa za unepređenje kvaliteta mleka, o kojem je obavešteno i Ministarstvo poljoprivrede.

On je kazao da krivične prijave koje je on podneo protiv Ministarstva zbog stavljanja u promet namirnica koje ne odgovaraju kvalitetu i za uzimanje i davanje mita, “nikad nisu videle svetlost dana”, a njega povezuju sa kriminalom i ponovo pokreću istrage”.

Ješić je novinarima pokazao i dokument Republičke direkcije za robne rezerve u kojem je objavila “javni poziv za pozajmicu merkantilnog kukuruza sa prisustvom aflatoksina” u julu ove godine, što po njegovim rečima dokazuje da je Ministrastvo sve vreme “lažno negiralo prisustvo aflatkosina u mleku”.

Ješić je podsetio da je sve rezultate analiza prvo dostavljao Ministarstvu poljoprivrede i ministru Kneževiću, odgovarajući na Kneževićeve optužbe iz marta meseca da su “odgovorni oni koji ga na vreme nisu upozorili i preduzeli preventivne mere”.

Ješić je dodao da je jedinog koji je suspendovan u aferi aflatoksina, a to je bivši načelnik odeljenja za vetrinarsko javno zdravlje Slobodan Šibalić, u septembru vratćen na poziciju direktora za Upravu za veterinu.

“Ista vlada ga je suspendovala i vratila na funkciju, a on je suspendovan u martu iz razloga što je opstruirao reviziju u svom ministarstvu, a bio je lično zadužen za kontrolu mleka”, kazao je Ješić.

Ješić je podsetio i da je prvi podpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić u martu izjavio da će nivo aflatoksina u pravilnicima biti vraćen na 0,005 mikrograma i da će smeniti odgovorne. Rok za vraćanje nivoa tada je bio 15 dana.

“Danas je 10 oktobar i mi i dalje imamo pravilnik koji je najgori u Evropi. Ja vas pitam, da li se ovako vodi država, pretnjama, vikanjem i pravljenjem ‘rijaliti šoa’ od vlade? Postavljam pitanje zašto Vučić nije vratio nivo u pravilniku u roku od 15 dana”, kazao je Ješić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga