Saša Paunović: Lokalna vlast do sad bila u blokadi

Predsednik Stalne konferencije gradova i opština Saša Paunović očekuje da će novi Zakon o javnoj svojini omogućiti efikasnije upravljanje javnom svojinom i brži razvoj lokalnih zajednica.

04. okt 2011

Saša Paunović ocenio je da će nedavno usvojeni Zakon o javnoj svojini omogućiti lokalnim samoupravama da ponovo, posle 16 godina čekanja, postanu vlasnici imovine koja im je oduzeta „Šešeljevim zakonom“ iz 1995. godine. Time će, prema njegovim rečima, lokalne vlasti brže i efikasnije rešavati brojne probleme koje se inače rešavaju na tom nivou, a u interesu građana.
Prvi čovek SKGO ukazao je da su loklane samouprave do sad na saglasnost iz Republike za korišćenje javne svojine  u proseku čekali po tri godine, što je u potpunosti blokiralo rad opština i mesnih zajednica.
– Konkretno, ako mesna zajednica Davidovac u opštini Paraćin hoće da izda u zakup neku prostoriju Doma kulture za potrebe prodavnice, mora da sprovede postupak javnog nadmetanja i izabere najpovoljnijeg ponuđača. A da bi se ugovor sklopio do sada je trebalo obezbediti saglasnost Republičke direkcije za imovinu, što se čekalo u proseku tri godine. Tako je jedno selo, u kome živi oko 500  građana i u kome se recimo zakup za prodavnicu kreće oko 1.000 dinara mesečno, onemogućeno da ovaj problem reši u skladu sa zakonom – naveo je Panunović, koji je i prvi čovek opštine Paraćin
On napominje da samo opština Paraćin ima 33 sela, a da u Srbiji ima oko 170 opština i gradova, što znači nekoliko hiljada mesnih zajednica o čijoj imovini se po dosadašnjem zakonu „starala“ republička Direkcija.
– Naravno da je nemoguće da se u centralnoj Direkciji za imovinu u razumnim rokovima isprate svi ti zahtevi i toliki broj predmeta.To će se ubuduće rešavati na lokalnom nivou, kao što je i logično. Sve opštine imaju imovinske službe i mogu da propišu potrebne procedure, a takve saglasnosti dobijaće se za nekoliko dana – kaže Paunović.
On ističe da je novi zakon veoma važan i za privlačenje investicija, jer će  uz usvajanje zakona o javno-privatnom partnerstvu, čija je priprema u toku, omogućiti veću fleksibilnost opština  prilikom sklapanja ugovora sa investitorima.
– Tako je u Paraćinu bilo zahteva da investitor gradi objekat koji će biti praktično vlasništvo opštine, i na taj način će opština biti suvlasnik tog objekta, a investitor ne bi plaćao nakandu za uređenje , uz mogućnost da kasnije otkupi objekat ukoliko se pokaže da mu je poslovanje uspešno. Opština ima interes, jer objekat koji je namenjen proizvodnji može kasnije da izda nekom drugom investitoru, a sam investitor smanjuje svoje. To do sad nije bilo moguće, jer da bi opština ušla u svojinu nekog objekta na takav način potrebna je saglasnost Vlade Srbije, tako da opet ulazimo u zamršenu administrativnu proceduru – ukazuje Paunović, dodavši da po starom zakonu nije bilo moguće ni učešće opština u privrednim društvima, zato što nisu bile vlasnici imovine.
Pream njegovim rečima, najproblematičnije je bilo dobijanje dozvola kada je reč o saglasnostima koje stižu  kada su Republika i republička javna preduzeća vlasnici imovine koja je inače lokalnog karaktera.
– Za izgradnju Industrijske zone koja se nalazi pored regionalnog puta Paraćin-Ćuprija,  trebalo je  dobiti saglasnost na projekat kako će biti izgrađena saobraćajnica za priključak na ovaj put. Na ovu saglasnost čekali smo tri  godine. Ubuduće će davanje saglasnosti na lokalnom nivou ubrzati ove postupke – kazao je Paunović.
Podsetimo, posle dugogodišnjeg prolongiranja Zakon o lokalnoj svojini, uz velike političke tenzije, usvojen je krajem septembra. Inače, reč je o zakonu iz takozvane evropske agende koju Srbija mora ispuniti da bi do kraja godine dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Marina Sazdanović, Radio Paraćin
(polaznica edukativnog programa „Mediji i decentralizacija“ u organizaciji NDNV-a)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga