Saša Janković: Vučić pravi svojevrstan državni udar

"Vučićeva ocena da bi rušenje nelegalnog objekta značio rat sa muslimanima i razbijanje glava je najgrublja manipulacija jer bespravna gradnja nije osobina muslimana"

21. nov 2016

Zaštitnik građana Saša Janković optužio je danas predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da izjavom da neće rušiti nelegalni objekat u centru Novog Pazara koji gradi poslanik vladajuće koalicije jer ne želi razbijanje glava sa muslimanima, zapravo zloupotrebljava funkciju predsednika Vlade, „gasi poslednja svetla vladavine prava i stvara versku netrpeljivost u Srbiji“.

„Vučić nema pravo da suspenduje zakone Srbije po svojoj proceni. On pravi svojevrstan ‘državni udar’ tako što preuzima nadležnosti svih državnih organa i institucija i potčinjava ih političkoj volji i interesima. Njegove izjave o tome da zakon neće biti primenjen u slučaju najdrskije bespravne gradnje u Novom Pazaru uništavaju vladavinu prava, pravnu sigurnost, pravo svojine i jednakost svih pred zakonom“, naveo je Janković u saopštenju.

Janković je ocenio da je Vučićeva ocena da bi rušenje nelegalnog objekta značio rat sa muslimanima i razbijanje glava „najgrublja manipulacija“ jer bespravna gradnja nije osobina muslimana, već izraz bezakonja koga ima među pripadnicima svih vera i nacija.

„Zaštitnik građana poziva predsednika Vlade da se vrati svojim Ustavom i zakonom propisanim ovlašćenjima i da prestane da sa mesta predsednika Vlade upravlja svim državnim funkcijama, jer država nije jedan čovek“, naveo je Janković.

Ombudsman je, takođe, naveo da su tokom nedavne posete Novom Pazaru opštinske vlasti i veliki broj građana muslimanske vere od njega zatražili da nadležne državne organe privoli da rade po zakonu koji mora da bude isti za sve.

„Predsednik opštine Novi Pazar uručio je Zaštitniku građana svu dokumentaciju, uključujući i pisano odbijanje MUP-a Srbije da asistira u rušenju nelegalnog objekta. Međutim, izjave predsednika Vlade jasno su ukazale da uzrok problema nije greška bilo kog službenika, već premoć sile i politike nad zakonom i ravnopravnošću građana“, naveo je Janković.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga