Saša Janković: Poštovaću Ustav i vratiti dostojanstvo građanima

"Uvrede zdravog razuma su svakog dana sve očiglednije"

06. mar 2017

Predsednički kandidat Saša Janković obećao je danas u Beogradu da kao predsednik Srbije i dalje neće „razumeti politiku“ a da će poštovati zakone i Ustav i vratiti dostojanstvo građanima.

Janković je u razgovoru s penzionerima rekao i da predsednik države treba da bude oslonac kvalitetnim ljudima u institucijama.

„Kandidovao sam se da bih vratio dostojanstvo građanima i smisao institucijama“, rekao je Janković, koga je kandidovala Grupa građana „Za Srbiju bez straha“.

On je rekao i da građani u institucijama moraju da imaju „tačku oslonca“ i da država ne može da se zasniva na pojedincima.

Kritikovao je odluke vlasti poput one da subvencije daje stranim a ne domaćim firmama, da nameravaju da privatizuju banje, da oranice daju Arapima koji, potom dve godine ništa ne uplate u budžet.

„Nikako ne mogu da razume zašto stranim firmama dajemo subvencije a ne domaćim koje to isto mogu da rade…“, rekao je Janković.

On je rekao i da se protivi prodaji strateških prirodnih resursa poput banja koje su u državnom i vlasništvu PIO fonda, a što vlast namerava da uradi.

Janković je naveo i da je priča vlasti da je Srbija najbolja u regiona samo priča, da je priča da je srpska ekonomija najbolja u regionu samo priča.

„Uvrede zdravog razuma su svakog dana sve očiglednije kao što je očigledno da to ljudi shvataju“, rekao je Janković, osvrnuvši se na stavove vlasti o ekonomiji ali i naslove u tabloidima.

On je ocenio i da vlast u Srbiji sve više poništava evropske vrednosti navodeći niz primera. „Prvo sami stvore konflikt u regionu pa ga onda kao rešavaju, nema podela vlasti na izvršnu i zakonodavnu…“, rekao je Janković.

„U takvoj situaciji predsednik će da izađe i kaže građanima: Vaša vlada vas laže“, rekao je Janković, dodavši da je to, a ne štampanje para, posao predsednika.

Prema njegovim rečima, kao predsednik Srbije tako će raditi, a ne u skladu sa stavom premijera da mu ne treba predsednik koji će stalno da zvoca.

Janković je, tokom razgovara s penzionerima koji su mu postavili brojna pitanja, rekao da će i kao predsednik Srbije poštovati zakone i ustav.

On je prepričao kako je u nekadašanjoj saveznoj skupštini, u razgovoru s jednim od tadašnjih potpredsednika vlade, branio određeni stav uz objašnjenje da je to po zakonu, na šta je dobio odgovor da se ne razume u politiku.

„Obećavam da ću biti predsednik koji i dalje ne razume politiku ali poštuje zakone i ustav“, rekao je Janković.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga