Saša Janković osnovao pokret ‘Slobodni građani Srbije’

Za članove Predsedništva pokreta izabrani: aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović, novinar Srđan Škoro, reditelj Goran Marković i akademik Dušan Teodorović

21. maj 2017

U Beogradu je danas osnovan novi politički pokret „Slobodni građani Srbije“ za čijeg predsednika je izabran bivši zaštitnik građana i drugoplasirani kandidat predsedničkih izbora Saša Janković.

Janković je posle izbora na tu funkciju izjavio da je cilj tog pokreta vladavina socijalne pravde i „vraćanje dostojanstva i osmeha na lice građana Srbije“.

Novinarima u Beogradu Janković je rekao da će sarađivati sa svima koji dele te ciljeve, ali ne i sa onima koji otvoreno ili prikriveno podržavaju politiku aktuelne vlasti.

On je ocenio da će se pokret širiti, ali da neće dozvoliti da se na bilo koji način okrnji ili diskvalifikuje jezgro koje je danas formirano.

Janković je najavio formiranje etičke komisije pokreta i otvaranje kancelarija pokreta u svim mestima u Srbiji.

„Danas je formiran Nacionalni pokret“, kazao je Janković i istakao da su osnivačkoj skupštini pored predstavnika iz Beograda prisustvovali i predstavnici iz Bora, Niša, Leskovca.

„Uspeh zavisi od svakog od nas zajedno, ali i svih nas pojedinačno“, rekao je Janković.

Janković je kazao da danas usvojeni Statut pokreta sadrži jasne i precizne ciljeve, što je ocenio kao redak dokument u politici Srbije.

Upitan da li će pokret učestvovati na lokalnim izborima u Beogradu, koji bi trebalo da budu iduće godine, Janković je rekao da će o tom, kao i svim drugim pitanjima, odlučiti Predsedništvo pokreta.

„Dozvolite nam da udahnemo. Od sutra već počinjemo rad“, rekli su i neki od članova Predsedništva.

Za članove Predsedništva pokreta jednoglasno su izabrani: aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović, novinar Srđan Škoro, reditelj Goran Marković i redovni akademik Dušan Teodorović.

Osnivačkoj skupštini novog političkog pokreta prisustvovala su 62 osnivača i mnoge javne ličnosti, među kojima reditelji Goran Marković, Kokan Mladenović i Zdravko Šotra, muzičari Vasil Hadžimanov i Vlado Georgijev, novinarka Tatjana Vojtehovski, glumac Sergej Trifunović, profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski, dramaturškinja Borka Pavićević.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga