Saša Janković: Neki mediji su crtali metu na čelu Olivera Ivanovića

Podsetio je i na izjave koje je o Oliveru Ivanoviću davao Marko Đurić

16. jan 2018

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković je danas, govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića, kazao su neki mediji u Srbiji vodili kampanju „najgore vrste stavljajući mete na čelo ljudima“.

„Upozoravali smo i upozoravamo na to. Ovo mora da se prekine i prestane“, kazao je Janković na vanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu i dodao da je ubistvom Olivera Ivanovića „ubijen jedan od nas“.

Janković se osvrnuo na izjave predsednika Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića koji je pred izbore na Kosovu kazao da je „svaki glas za Olivera Ivanovića i bilo koga ko nije na Srpskoj listi glas protiv interesa srpskog naroda“.

„To je kazao državni funkcioner Marko Đurić, koji je Oliveru Ivanoviću rekao da je ‘patološki samozaljubljen i da gradi program na paranoičnom uverenju da mu neko preti'“, rekao je Janković.

On je kazao da je Ivanović „živeo u najtežem delu Evrope za život i da je ostao na Kosovu kad je bilo najteže, kao i da je izveden na suđenje za koje se zna da nije bilo fer“.

„Kada je izašao da se brani sa slobode, branio se sa svog Kosova. Učestvovao je na izborima čvrsto verujući u ideju da srpski narod treba da ima dostojanstven okvir za svoj život i rad. Nisu ga svi videli takvog“, kazao je Janković.

Dodao je da se Marko Đurić „usudio“ da kaže da je glas Olivera Ivanovića „glas za razbijanje srpskog jedinstva na Kosovu i Metohiji i glas protiv očuvanja organske veze državnih institucija Srbije sa srpskim narodom u pokrajini“.

On je dodao da „ko god da je to učinio, radi protiv interesa Srbije, srpskog i albanskog naroda i svakog od nas, bez obzira na politička i druga uverenja“.

„Ovo mora da se prekine i prestane, a ako nešto možemo da garantujemo ovi ljudi i ja kada se nešto budemo pitali u Srbiji, to je da počinioci i njihovi nalogodavci budu izvedeni pred lice pravde i lice zakona“, rekao je Janković na konferenciji na kojoj su prisustvovali i Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Borko Stefanović i Janko Veselinović.

Upitan „kako ga nije sramota da zloupotrebljava politički ovo ubistvo i da koristi za svoje političke aktivnosti“, Janković je rekao da je „svestan svega što je taj list (Informer) pisao o Oliveru Ivanoviću i drugim ljudima“.

„Bez obzira na to, ovo je vaša zemlja, ovo je naša zemlja, Oliver Ivanović je vaš i moj sunarodnik“, kazao je Janković.

Na pitanje „gde je politička granica“, Janković je ocenio da ona u Srbiji danas ne postoji, jer je „ovaj režim poništio sve granice“.

„Mi stojimo veoma čvrsto u uverenju da granice moraju da se vrate, da politika mora da se vrati u domen legalnog i legitimnog i da mi ne smemo da budemo jedni drugima krvni neprijatelji, da ne smemo da strahujemo za život i živote naših porodica, a to je današnjica u Srbiji“, ocenio je Janković.

Janković je pozvao „režim, opoziciju, prorežimske medije i sve druge medije da se stavi tačka na užasan konflikt koji razara društvo u Srbiji“.

„U Srbiji je uliveno toliko otrova da mi jedni druge gledamo kao zveri i to je toliko pogrešno i pogubno za buduće generacije“, rekao je Janković.

Janković je pozvao sve građane Srbije na mir i pribranost i izrazio saučešće porodici Olivera Ivanovića, dodajući da je to „ogroman i nenadoknadiv gubitak za njegovu porodicu i Srbiju“.

Upitan kako će se ubistvo Ivanovića odraziti na nastavak dijaloga Beograda i Prištine, Janković je rekao da dijalog mora da teče jer je to „jedina garancija da se ovakve stvari neće dešavati u budućnosti“.

„Dužni smo da osudimo promotere politike konflikta“, kazao je Janković.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga