Saša Janković kontroliše MUP zbog događaja u Potočarima

Policajci Dumanović i Trbović su naveli da su po usmenom naređenju starešina, bez legitimacija i naoružanja upućeni na tajni zadatak u Potočare 11. jula 2015. prilikom učešća premijera Vučića na komemoraciji srebreničkim žrtvama

05. jan 2017

Kancelarija zaštitnika građana Saše Jankovića pokrenula je po hitnoj proceduri postupak kontrole u slučaju pritvaranja dvojice policajaca optuženih za odavanje službene tajne time što su u medijima obelodanili svoje prisustvo na memorijalnom skupu u Srebrenici 2015. godine, piše list Danas.

List navodi da su službenici iz kancelarije zaštitnika građana obavili 1. januara razgovor u zatvoru s policajcima Mladenom Trbovićem i Milanom Dumanovićem.

Zaštitnik građana reagovao je na poziv koji je upućen i preko društvenih mreža i zvaničnim putem – predstavkom advokata pritvorenih, kao i predstavnika sindikata policije u okviru sindikata „Sloga“ Dragana Žebeljana.

Iz kancelarije su za Danas naveli da će kada postupak kontrole bude završen, „odnosno kada stručna služba završi sve radnje koje su neophodne kako bi zaštitnik građana utvrdio zakonitosti i pravilnost rada organa javne vlasti i poštovanja prava dvojice policajaca, ova institucija ukoliko se utvrdi da je bilo propusta u radu, nadležnom organu uputiti odgovarajuće preporuke“.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu odredio je 2. januara pritvor do 30 dana dvojici bivših i sadašnjih pripadnika MUP-a Srbije koji su prethodno saslušani zbog sumnje da su odali službenu tajnu koja se tiče njihovih aktivnosti u Potočarima.

Pritvor je određen zbog opasnosti da u nastavku procesa oni mogu da utiču na svedoke.

Dumanović i Trbović su u izjavama za Al džaziru 11. oktobra naveli da su kao policajci, po usmenom naređenju starešina, bez legitimacija i naoružanja upućeni na tajni zadatak u Potočare 11. jula 2015, prilikom učešća premijera Aleksandra Vučića na komemoraciji srebreničkim žrtvama.

Domaći mediji navode da su oni radili u Odeljenju za opservacije i dokumentovanje Uprave kriminalističke policije, a da je Trboviću u međuvremenu prekinut radni odnos, dok je Dumanović sada policajac u Pančevu.

Pravni zastupnik Dumanovića i Trbovića Vladimir Todorić podneo je u sredu, 4. januara, zahtev za izuzeće tužiteljke iz slučaja i zatražio skidanje oznake poverljivosti sa tog predmeta.

Todorić kaže da je tužiteljka kod sebe imala upaljač sa oznakom vladajuće SNS.

“Činjenica da je zamenica javnog tužioca Radmila Jovanović rukovodila postupkom, držeći, igrajući se sa upaljačem Srpske napredne stranke, odnosno propagandnim materijalom stranke kojoj pripadaju ljudi koji su podneli prijave protiv ovih policajaca, jasno je da ona mora biti izuzeta”, objašnjava Todorić.

A pre nego što u pritvoreni, Dumanović i Trbović su podneli krivične prijave protiv svojih šefova. U iskazu Unutrašnjoj kontroli policije jedan od njih tvrdio je da su policajci zaduženi za praćenje u Potočarima bili primorani da rade protiv zakona.

“Saznajem da se po njihovom dolasku iz Srebrenice kucaju službene beleške, da im se diktira šta će da napišu, a koje se nigde ne zavode, kucaju se lažni izveštaju, gde se navodi da su ekipe bile u Loznici i Bajinoj Bašti. Odnose se neobrađeni snimci od strane Ivana Ristića, koji je došao u prostorije Odeljenja, a koji je u to vreme bio šef kabineta ministra Nebojše Stefanovića”, navodi se u službenoj belešci.

Pošto su krivične prijave policajaca ubrzo odbačene, obojica su o tome progovorila i za medjie zbog čega su dan pred Novu godinu završili u pritvoru.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga“ Željko Veselinović pita se da li to znači da se policajci teraju da krše zakon.

“A da istovremeno pored toga što krše zakon, pritvaranjem se plaše da sutradan svaki policajac koji dobije neku naredbu koja nije u skladu sa zakonom, da on mora da izvrši, inače će dobiti pritvor ili otkaz”, ističe on.

Prema tvrdnji policajaca Srebrenica nije bila jedini put kada su prekršili zakon – tajno su radili i u Banjaluci tokom mitinga i kontramitinga u maju 2016, kao i tokom mitinga opozicionih stranaka u Srbiji pred poslednje republičke izbore.

(Beta, N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga