Saša Janković: Batinaši veruju da su nedodirljivi

"Batinanje i šutiranje na podu mladih aktivista ne može se opravdati bilo kakvim njihovim rečima i transparentima"

18. jan 2017

Zaštitnik građana Saša Janković najoštrije je danas osudio brutalan fizički napad i pokušaj linča aktivista Inicijative mladih za ljudska prava na tribini u Beški koji su, kako navodi, opravdale pojedine organizacije i mediji.

On je u saopštenju naveo da je krajnje zabrinut zbog sve višeg stepena političkog nasilja u Srbiji, „kao i zbog atmosfere sve jačeg društvenog konflikta, u kome se neki državni organi ponašaju kao stražari određene političke organizacije, a ne čuvari reda i zakona“.

„Batinanje i šutiranje na podu mladih aktivista ne može se opravdati bilo kakvim njihovim rečima i transparentima. Ono predstavlja fizičku konkretizaciju trenda političke agresije, na koji ova institucija godinama upozorava javnost. Nasilje i pravo jačeg ne smeju da vladaju Srbijom i pozivam i druge državne organe da prekinu da tu opasnost po naše društvo tolerišu“, naveo je Janković.

Zaštitnika građana, kako je navedeno, zabrinjavaju navodi da policija nije reagovala na vreme, kao i da žrtvama nije dat policijski zapisnik, niti mogućnost da ga vide.

U saopštenju piše i da će te tvrdnje zaštitnik proveriti u postupku kontrole, a da se u međuvremenu očekuje od policije i drugih nadležnih organa da, kao što efikasno postupaju u slučajevima nedopustivih verbalnih pretnji protiv nekih državnih funkcionera, budu delotvorni u privođenju pravdi „batinaša koji veruju da su nedodirljivi“.

U saopštenju se podseća da su pre tačno godinu dana vandalski razbijeni prozori i izlozi na Kući ljudskih prava i demokratije i to do danas nije rasvetljeno, iako su prostorije Kuće u strogom centru Beograda, na 50 metara od kancelarije predsednika Srbije.

Na jučerašnjoj tribini Srpske napredne stranke u Beški, fizički su napadnuti aktiviste Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji, pošto su na tribini razvili transparent i prekinuli govornika, haškog osuđenika Veselina Šljivančanina.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga