Saša Ilić: Odlučuju se na bojkot tek kad nisu ušli u uži izbor

"Pokušao sam da ispričam priču o intimnoj privatnoj revoluciji pojedinaca koji su pokušali da se odupru represiji institucija i da nađu izlaz ka slobodi"

21. jan 2020

Pisac Saša Ilić, ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade, rekao je, govoreći o bojkotu te nagrade na koji je pozvala grupa pisaca, da je „utakmica bila ravnopravna“, a da taj poziv predstavlja izraz nezadovoljstva zbog neuspeha tokom selekcije.

„Imao sam 2010. roman koji se zove Pad Kolumbije, i kada sam u julu video imenovanje žirija, ja sam rekao – ovaj žiri nema legitimitet i neću da mu dajem legitimitet konkurisanjem za tu nagradu. I nisam konkurisao“, kazao je Ilić.

S druge strane, kako je rekao, imamo da se ljudi odlučuju na bojkot tek kad nisu ušli u top fajv. Učestvovali ste do tog trenutka, ostalo par dana i odlučujute da dižete prašinu u medijima, a zapravo ste nezadovoljni jer niste prošli“, ocenio je.

Ilić kaže da je utakmica bila ravnopravna, a žiri je kompetentno čitao tekstove.

„To je izraz nezadovoljstva, a ono što diskredituje tu situaciju je da, kad idete do kraja i shvatite da kroz taj cilj ne možete da protrčite prvi, onda se odlučujete za taj vid medijskog nasilja“, rekao je on.

Pisac je kazao i da veruje da je na „nervozu“ uticalo i to čime se bavio bavio preteklih dvadesetak godina, kao urednik podlistka Beton u listu Danas, ili kao autor na Peščaniku, gde se bavi kulturnom politikom.

Ilić je rekao da nagradu nije očekivao, već mu je namera bila da do publike stigne informacija o ediciji Noć Republike, pokrenuta u izdavačkoj kući Orfelin.

„Kolega Milenko Bodirogić (koji je dobio dva glasa žirija u užem krugu) i ja, bili smo suočeni sa tim da nećemo moći da plasiramo informaciju o pojavljivanju tih knjiga, i pojavljivanju edicije, i mislili smo da je dobra ideja da konkurišemo za NIN-ovu nagradu jer, ako bismo ušli u neki širi krug, to je već neka mala medijska pažnja i informacija koja bi stigla do publike“, naveo je.

Krenuli smo zajedno sa tom edicijom, kazao je, i našli smo se u finalu zajedno, što govori o važnosti ideja i tema koje smo plasirali kroz te knjige.

Ilić je ponovio da informacije o toj ediciji i knjigama „Pas i kontrabas“ i „Po šumama i gorama“ (Bodirogića) nigde nije bilo – ni u jedniom mediju, ni u pamfletu sajma.

„Nije me mrzelo u vreme Sajma knjiga da nađem mejl adrese svih medija i pošaljem paket informacija o tim knjigama, čekao sam odgovore, ali nije stigao nijedan. I shvatio sam da je potpuno ignorisanje na sceni, i da čekamo šta budućnost donosi“, rekao je.

Govoreći o svom romanu, Ilić je objasnio da je glavni junak i pripovedač kontrabasista, koji je bio učesnik ratova devedesetih i odatle potiče njegova trauma. On sada više ne svira, nakon traumatičnih događaja, ali i dalje nosi taj kontrabas sa sobom, tako dospeva i u kovinsku psihijatrijsku kliniku.

„Odabrao sam taj prostor da bih ispričao priču o odnosu pojedinaca i institucija. Pokušao sam da ispričam priču o intimnoj privatnoj revoluciji pojedinaca koji su pokušali da se odupru represiji institucija i da nađu izlaz ka slobodi“, zaključio je pisac.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga