Šarl Mišel: EU je posvećena regionu Zapadnog Balkana

Šef EBRD na samitu EU-Zapadni Balkan najavio veću podršku regionu

06. maj 2020

Današnji samit EU-Zapadni Balkan šalje snažnu poruku da je EU posvećena regionu, poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Samit „EU-Zapadni Balkan je upravo počeo. Naš prvi prioritet je da zajednički pobedimo korona virus. Ovaj zagrebački samit šalje snažnu poruku: EU je posvećena regionu“, napisao je Šarl Mišel na Tviteru.

Uz šefove država ili vlada 27 zemalja članica EU, na video samitu učestvuju i lideri šest partnera Unije sa Zapadnog Balkana.

Učešće su potvrdili predsednici Srbije, Crne Gore i Kosova, Aleksandar Vučić, Milo Đukanović i Hašim Tači, premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Oliver Spasovski, i predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović.

EU predstavljaju predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije, Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen, šef evropske diplomatije Žozep Borel i predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli.

Organizator samita je Hrvatska, koja u prvoj polovini ove godine predsedava Unijom, a predstavlja je premijer Andrej Plenković.

Na konferenciji učestvuju i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke, Evropske investicione banke i Saveta za regionalnu saradnju.

Po najavama iz EU, na samitu treba da bude potvrđena evropska perspektiva Zapadnog Balkana i kontinuirana posvećenost regiona političkoj, ekonomskoj i socijalnoj transformaciji.

Lideri razgovaraju i o saradnji u borbi protiv korona virusa i društveno-ekonomskim posledicama pandemije.

Očekuje se da će lideri usvojiti deklaraciju konferencije.

Po završetku samita, novinarima će se obratiti Mišel, Fon der Lajen i Plenković.

Fon der Lajen: Regionalna saradnja ključna za evropski oporavak regiona

Evropska unija je potvrdila evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i dodala da su dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja ključni za ekonomski oporavak regiona.

„Zemlje Zapadnog Balkana su privilegovani partneri EU i time smo i dalje potvrdili njihovu evropsku perspektivu“, rekla je ona nakon video samita EU-Zapadni Balkan.

Zahvalila je svima na pomoći tokom pandemije korona virusa, uključujući i Srbiju koja je bila deo Tima Evropa čime je poslata veoma snažna poruka.

„Kada savladamo izazov krize, EU mora započeti dugoročniji plan oporavka“, rekla je ona i istakla da su „regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi ključni za ekonomski oporavak regiona“.

„Sloboda medija je jedan od kamena temeljaca EU. Moramo se boriti protiv dezinformacija. Želimo snažne medije koji su slobodni, to je najbolji lek za dezinformacije“, istakla je ona.

Fon der Lajen je istakla da su potrebne konkretne reforme kako bi zemlje Zapadnog Balkana napredovale u pristupnim pregovorima, pre svega u oblastima vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala kao i funkcionisanje javne uprave.

Ona je posebno izrazila zadovoljstvo što je ovaj samit održan tokom hrvatskog predsedavanja, „najmlađe članice“ i što je tokom hrvatskog predsedavanja dato zeleno svetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

„Politika proširenja EU jedna je od najuspešnijih politika koja je proširila mir, prosperit i sigurnost širom kontinenta i to će biti u korist Zapadnog Balkana i EU“, kazala je Fon der Lajen.

Sasoli: Proširenje jedan od najvećih trijumfa za EU

Predsednik Evropskog parlamenta (EP) David Sasoli izjavio je danas u obraćanju liderima EU i Zapadnog Balkana da je proširenje „jedan od najvećih trijumfa“ Evropske unije (EU) i obećao da će EP ostati pouzdan partner zemalja koje su kandidati za članstvo.

Učesnicima virtuelnog samita posvećenog evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, Sasoli je rekao da je Evropski parlament pozdravio odluku o otvaranju pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom kao i novu metodologiju proširenja, ali je dodao da „više politička priroda nove metodologije ne sme da naruši predanost EU postepenom pridruživanju na temelju individualnih zasluga svake zemlje kandidata“.

„Temeljne vrednosti na kojima se zasniva EU moraju ostati svetlo koje vodi svaku zemlju na putu ka pristupanju“, rekao je Sasoli čiji su delovi izlaganja objavljeni na sajtu EP.

Govoreći o značaju demokratskih institucija na Zapadnom Balkanu, Sasoli je naglasio da vanredne mere mogu biti legitimne u borbi protiv širenja korona virusa, ali da ne mogu biti opravdanje za suspenziju prava ili uskraćivanje prerogativa parlamentima, kada je u pitanju nadzor takvih mera.

„Snažni i efikasni parlamenti su preduslovi o kojima se ne pregovara za svaki proces proširenja EU“, rekao je.

Dodao je, međutim, da EU ne može da očekuje da će njeni balkanski partneri slediti njene preporuke ako ona ne bude služila kao primer.

„Stoga verujem da moramo ojačati postojeće mehanizme za sprovođenje vladavine zakona“, dodao je.

Sasoli je ocenio i da je od presudne važnosti da se Konferencija o budućnosti Evrope održi bez odlaganja i naglasio da je nezamislivo da Zapadni Balkan kao deo te budućnosti ne bude uključen u njen rad.

On je izrazio i veliku zahvalnost EU na podršci koju je dobila od zemalja Zapadnog Balkana u borbi protiv korona virusa i dodao da se sa svoje strane, EU još jednom pokazala kao najpouzdaniji partner na Balkanu, nudeći ukupnu pomoć u iznosu od 3,3 milijarde evra, uključujući 38 miliona evra neposrednoj podršci sektoru javnog zdravstva.

Šef EBRD na samitu EU-Zapadni Balkan najavio veću podršku regionu

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira znatno povećanje sredstava za Zapadni Balkan ove godine i pojačala je podršku reformama kako bi se pomoglo regionu da se izbori sa ekonomskim posledicama epidemije korona virusa, rekao je predsednik EBRD Suma Čakrabarti.

Čakrabarti je danas na samitu EU-Zapadni Balkan rekao da će EBRD kombinovati svoje finansijske resurse sa grantovima partnera iz EU, saopštila je ta banka.

Predsednik EBRD rekao je da se očekuje povećanje finansiranja Zapadnog Balkana za oko trećinu, na 1,7 milijardi evra u 2020. sa rekordne 1,3 milijarde u 2019.

Čakrabarti je na onlajn samitu koji se zbog pandemije korona virusa održava umesto samita u Zagrebu, rekao da je EBRD ponosna što podržava napore Tima Evropa u regionu.

Prema njegovim rečima, finansiranje EBRD na Zapadnom Balkanu biće usmereno posebno na mikro, mala i srednja preduzeća i finansiranje trgovine, kao i infrastrukture u energetci i na lokalnom nivou, saopštila je ta banka.

Takođe će EBRD u periodu oporavka posle pandemije korona virusa investirati u rast i radna mesta.

Na Zapadnom Balkanu podrška će biti fokusirana na unapređenje efikasnosti i transparentnosti javne uprave, razvoj konkurentnih i inkluzivnih ekonomija, ubrzavanje tranzicije na zelenu ekonoimiju i unapredjenje regionalne saradnje.

„Uspeh kombinacije ulaganja i reformi politike može se videti u našim postignućima na terenu u regionu… Uveren sam da će i dalje imati dalekosežan uticaj tokom i posle pandemije“, rekao je predsednik EBRD.

Na virtuelnom samitu EU i Zapadnog Balkana učestvuju i predstavnici Evropske investicione banke, Svetske banke i Saveta za regionalnu saradnju (RCC).

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga