Sarkozy novi lider opozicione stranke UMP

Bivši francuski predsjednik postao je čelnik stranke desničarskog Saveza za narodni pokret, koju je i ranije predvodio

30. nov 2014

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy (59) izabran je u subotu za lidera najveće opozicione stranke desničarskog Saveza za narodni pokret.

Sarkozy je uoči izbora u toj stranci smatran po većini anketa za favorita, prenose agencije.

On je dobio 64,5 posto glasova, javila je agencija AFP.

Njegovi protivkandidati bili su bivši ministar poljoprivrede i zastupnik Bruno Le Maire te zastupnik Herve Mariton.

Pravo glasa imalo je približno 268.000 ljudi.

Sarkozy, koji je poražen na predsjedničkim izborima 2012, u septembru ove godine rekao da je, poslije dugog razmišljanja, donio odluku da se kandidira za lidera partije koju je i ranije predvodio.

‘Francuskoj prijete barbari’

Prema njegovim riječima, planira potpuno reformirati stranku u moderan politički savez, a on je čovjek koji će ponovo izgraditi „partiju nade“.

Posljednje dvije godine nekada vladajuću partiju potresaju krize – stalni skandali u rukovodstvu, finansijske teškoće i sudski procesi vezani za nepravilnosti u predizbornoj kampanji za izbore 2012. godine.

Sarkozy je tokom predizborne kampanje svake sedmice u različitim oblastima zemlje istupao na po dva-tri mitinga, trudeći se predstaviti kao spasilac partije i Francuske, kojoj „prijete napadi barbara“ i „ekonomski ratovi“, javljaju agencije.

„U opasnom svijetu oslabljena Francuska neizbježno riskira da postane žrtva“, navodio je Sarkozy, a AFP prenosi da je aktivno kritizirao i predsjednika Francuske Francoisa Hollandea.

„Stajati u pozadini kada sve ide tako loše je kukavički i suprotno mojoj ideji političkog opredijeljenja“, rekao je Sarkozy na skupu uoči glasanja.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga