Sarkozi pred novom aferom

Nikola Sarkozi našao se na udaru novih sumnji zbog izvoda iz prisluškivanih razgovora koje je u subotu objavio francuski dnevni list Le Monde

13. jul 2014

Nikola Sarkozi, koji je prije dvije sedmice optužen za korupciju u vezi s predsjedničkom kampanjom 2007. godine, i to nazvao „grotesknom namještaljkom“, našao se na udaru novih sumnji zbog izvoda iz prisluškivanih razgovora koje je u subotu objavio francuski dnevni list Le Monde.

Naime, iz objavljenog ispada da je Sarkozi lobirao za zapošljavanje sudije Žilbera Azibera u Monaku, što je bila protivusluga za sudijinu pomoć u jednoj od šest afera u vezi s mitom i nelegalnim finansiranjem za koje je optuživan bivši predsjednik, prenosi AFP.

U razgovoru iz februara ove godine, sa svojim dugogodišnjim advokatom, Sarkozi je navodno rekao „Pomoći ću mu… učiniću da ga postave“, dodajući „Zovi ga danas i reci da ću to da sredim. Ići ću u Monako i srešću se s princom (Albertom)“.

Razgovor je, inače, obavljen preko mobilnog telefona koji je Sarkozi kupio koristeći lažno ime.

Sudija Aziber, koji je optužen za nelegalno prenošenje informacije o skandalu vezanom za finansiranje političara od strane milijarderke Lilijane Betankur (nasljednice kozmetičke firme L’Oreal), nije dobio željeni posao u Monaku, kneževini u velikoj mjeri zavisnoj od Francuske.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga