Šarčević: Lekarima sportske medicine onemogućeno da leče

"Nigde u EU ne postoji slučaj da se neka zemlja odrekla prevencije, izgleda da je to samo u Srbiji luksuz"

28. apr 2017

Uprkos podacima o visokom procentu deformiteta kod dece i adolescenata i javnih apela o značaju prevencije u unapređenju kvaliteta zdravlja stanovništva, građanima Srbije od janura ove godine uskraćene su usluga sportskih lekara na teret zdravstvenog osiguranja. Ove usluge oni sad moraju da plaćaju i u državni ustanovama.

Prema zaključku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), o tome su obaveštene sve ustanove u državi, pošto je državni revizor otkrio da domovi zdravlja zapošljavaju ove specijaliste i sve njihove usluge naplaćuju preko Fonda. Nomenklaturom zaposlenih na nivou Srbije nije, naime, predviđeno da specijalisti sportske medicine pružaju sve usluge koje su pružali, već samo isključivo sistematske i kontrolne preglede dece uzrasta od šest do 14 godina.

I Dom zdravlja „Novi Sad“ je na osnovu te direktive 4. januara ukinuo sve usluge osim sistematskih i kontrolnih pregleda, što je naišlo na veliko negodovanje građana koji sad moraju da plaćaju ove preglede.

Lekar specijalista medicine sporta iz novosadskog Doma Zdravlja dr Zoran Šarčević izjavio je za Autonomiju da je time specijalistima sportske medicine praktično onemogućeno da leče. Prema njegovim rečima, osnovni sistemtaski pregledi koje mogu da obavljaju čine samo 20 odsto njihovih kapaciteta.

Zoran_Sarcevic

„Na primer, dete koje se žali na bol više ne mogu da lečim. Reč je o neoparativnom lečenju mišića, ligamenata… Oni sad moraju da odlaze na druga mesta, ali to ne može biti adekvatno. Zbog nezalečenih povreda dešavaju se kasnije degenerativni procesi. Pacijenti se žale, oni su očajni zbog ove situacije“, ističe Šarčević.

On ukazuje da je ovim potezom nastala „rupa u zdravstvenoj zaštiti“, jer sportski lekari ne mogu deluju preventivno, što se negativno odražava na različite bolesti kod stanovništva.

„Odrasli koji se bave sportom, kojima trebaju određena objašnjenja, sad je to uskraćeno. To su dugoročno loši efekti. U Evropskoj uniji se usluge sportskih lekara ne naplaćuju. Nigde u EU ne postoji slučaj da se neka zemlja odrekla prevencije, izgleda da je to samo u Srbiji luksuz. Jer, ovo nije evropski standard, kojima inače verbalno težimo“, napominje ovaj lekar.

On upozorava da je obavezna zdravstvena zaštita u sportskoj medicini veoma važna posebno zbog brojnih degeneratvnih prcesa koji nastaju nakon sportskih povreda ako se one ne tretiraju adekvatno. Sem toga, kako je dodao, važna je i za prevenciju mnogih bolesti, među kojima i dijabetesa.

„Kod nas se stalno priča o velikom broju obolelih od dijabetesa, o porastu fizičkih deformiteta kod dece, a ukida se se sportska medicina. To je apsurdno i može da ima pogubne posledice po zdravlje stanovništva“, smatra Šarčević.

Prema njegovim rečima, preglede i terapije, koji se sad plaćaju i u zdravstvenim ustanovama mnogi ljudi više ne mogu da priušte.

„Ni policajci koji takođe dolaze na ove preglede i terapije, ni polaznici baletske škole, ni brojni sportisti i rekreativci. Posebno zbog toga što je neophodno tri do četiri dolaska za najmanju povredu. To sad puno košta. A u Novom Sadu, kao verujem i u drugim mestima, nema porodice koja nema potrebu za ovom vrsto specijalističke medicinske usluge, tako da je ovim pogođen ogroman deo populacije„, istakao je.

U njegovoj praksi, kako je naveo, najčešće su beležene povrede skočnog zloga, čak u 65 odsto slučajeva, a koje kasnije mogu da se razviju u degeneratvini problem ako nema odgovarajuće terapije. Takođe, dodao je, slab postularni stautus beleži se kod više od 50 odsto dece, dok su veliki rizici da nezalečene povrede u adolescentskom dobu mogu da dovedu do razvoja degenerativnih oboljenja.

„Praktično, ispada da od bavljenja sportom nema nikakvog benefita, već suprotno, jer država uskraćuje mogućnost lečenja sportskih povreda o trošku RFZO čime se dozvoljava da deca odrastaju bez adekvatne zdravstvene zaštite“, ocenio je Šarčević.

On je naveo da svetske studije ukazuju da se po jednoj sezoni u proseku dešavaju do dve povrede po sportisti, a reč je povredam nastalim usled preopterćenja. Takođe, i da statistika pokazue da se više od 80 odsto dece bavi sportom, „što zahteva vežbe, odnosno usluge sportske medicine, jer je u pitanju zdravlje stanovništva“.

„Lečenje povreda u Srbiji je sad luksuz. Dolaze mi deca na sistematski pregled, a kad prijave da imaju bolove, ja ne smem da ih lečim pod pretnjom otkaza. Nemam podatak da u svetu postoji zakon da mogu da se pregledaju kod sportskog lekara samo zdrava deca, a ne i deca koja imaju tegobe ako njihovi roditelji nemaju novca“, ukazao je Šarčević.

Lekari specijalisti sportske medicine su lekari izbora za neoperativno lečenje mišićno-tetivnih i zglobnih povreda ne samo kod sportista već kod celog stanovništva, pa tako na primer i za radnika koji se povredio na gradilištu. Lekari specijalisti sportske medicine su isto i lekari izbora kad treba sredovečnom čoveku dati uputstva kako da se bavi rekreativim sportskim aktivnostima, kako bi zaštitio svoje zdravlje, a da se ne povredi pri tom.

U zemljama EU kod lekara sportske medicine se ide u državnu zdravstvenu ustanovu , bez dodatnog naplaćivanja usluge.

U Srbiji je 2005 godine donet Zakon o zdravstvenom osiguranju, po kojem se kod lekara sportske medicine u domovima zdravlja ne može samo sa zdravstvenom knjižicom, već se ta usluga dodatno naplaćuje. Taj zakon se nije primenjivao u praksi, osim za preglede radi dobijanja uverenja o sposobnosti za bavljenje sportom.

Izmenama Zakona o sportu omogućeno je da zdravstveni pregled za decu od šest do 14 godina besplatan. „Želimo da istaknemo da su obavezna dva lekarska pregleda, koja koštaju od 700 do 12.000 dinara, apsolutno besplatna za decu od 6-14 godina i samim tim, želimo da vratimo one trendove, ona vremena, kada je sport bio pristupačniji, besplatan“, izjavio je tim povodom ministar Vanja Udovičić u oktobru prošle godine. On je, međutim, poručio da se „ne mogu preko noći vratiti ta vremena“, već da se „sistemski mora okrenuti tim vrednostima“.

Od 1. janura 2017. godine, postojeći specijalisti medicine sporta mogu da rade samo sistematske preglede dece uzrasta od šest do 14 godina

Kuriozitet je i da se u Srbiji različito naplaćuju usluge lekara sportske medicine u domovima zdravlja: u Subotici 690 dinara prvi pregled i ponovni pregledi 200, u Kragujevcu 385, u Beogradu 590 dinara, u Zrenjaninu 400 dinara, dok je u Domu zdravlja Novi Sad prvi i svaki sledeći pregled 1.600 dinara.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga