Sarajlije tuže Republiku Srpsku i traže ratnu odštetu

Prosečan iznos štete koju bi Republika Srpska trebalo da isplati je oko 20.000 po porodici koja je izgubila svoje članove

14. mar 2013

Opštinski sud u Sarajevu doneo je presudu u korist civilnih žrtava rata protiv Republike Srpske u ukupnom iznosu od pola miliona konvertibilnih maraka (oko 250.000 evra).

Reč je o Sarajlijama, koje su tokom opsade grada 90-tih godina izgubile nekog od svojih bližnjih i koje su na ime toga tražile naknadu nematerijalne štete.

Prosečan iznos štete koju bi Republika Srpska trebalo da isplati je oko 20.000 po porodici koja je izgubila svoje članove.

Ove presude su u osnovi vezane za ranije izrečene haške presude koje se odnose na komandante Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske Stanislava Galića i Dragomira Miloševića koji su komandovali troipogodišnjom opsadom Sarajeva.

Pravobranilaštvo Vlade Republike Srpske, kao pravni naslednik Vojske Republike Srpske, najavilo je žalbe.

Advokat Esad Hrvačić izjavio je za sarajevski list Oslobođenje da ima ukupno oko 3.000 pojedinačnih tužbi.

„Svaka od presuda je dokaz civilnim žrtvama rata u Sarajevu da postoji zakonsko uporište za dobijanje makar simbolične nadoknade za sve što su pretrpeli“, istakao je Hrvačić i izrazio uvjerenje da će doći pravosnažnosti svih presuda.

Opštinski sud u Sarajevu doneo je i prošle godine 33 presude prema kojima Vlada Republike Srpske mora isplatiti odštetu u visini 437.000 maraka za Sarajlije koje su tokom rata izgubile najbliže članove porodice.

Tužbe se temelje na činjenici da je Dejtonskim sporazumom Republika Srpska prihvatila kontinuitet ratne Republike Srpske.

Prema Statutu Haškog tribunala, dela koja su nastupila zbog nehumanog ratovanja ne zastarevaju, kao ni šteta koja nastupi usled tih krivičnih dela.

Haški tribunal je izrekao pravosnažne presude bivšim komandantima Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske Stanislavu Galiću i Dragomiru Miloševiću, koji su osuđeni na doživotni zatvor i 29-godišnju kaznu zatvora zbog „terora nad civilnim stanovništvom Sarajeva“.

Sarajevska opsada je trajala je 1.425 dana. Za to vreme je prosečno na Sarajevo padalo po 329 granata dnevno. Ubijeno je 11.541 građana, a među njima i 643 deteta.

Merima Spahić (Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga