Sarajevski gimnazijalci: Zemaljski muzej je naš rodni list!

Učenici Treće gimnazije u Sarajevu napravili su akcioni plan za spašavanje Muzeja

22. feb 2013

Pogođeni problemom zatvaranja Zemaljskog muzeja u Sarajevu, učenici III6 razreda Treće gimnazije u Sarajevu pokrenuli su inicijativu pod nazivom Spasimo Muzej!, s ciljem da “Muzej kao jedna od najvažnijih kulturnih institucija ponovo otvori svoja vrata ljudima koji istinski vole kulturu“. Akcioni plan koji su napravili namjeravaju dostaviti nadležnim organima vlasti, a kreirali su i web stranicu i elektronsku peticiju.

“Zemaljski muzej nije samo građevina koja služi radoznalim turistima za fotografiranje ili srednjoškolcima za organizovane izlete. Zemaljski muzej je za 125 godina rada postao dio kolektivnog duha grada Sarajeva, jedna od autentičnih atrakcija ponude gradskog života. Bez te građevine, na izgled nebitne za neke, Sarajevo je manje Sarajevo, Bosna je manje Bosna.

Najžalosnija od svega je činjenica da je Zemaljski muzej funkcionirao tokom oba svjetska rata, a danas, u miru, se zatvara. Uništava se naša lična karta, naš rodni list. Gdje leži zapravo pravi uzrok ovog problema, teško je reći“, kažu učenici Treće gimnazije, koji su napravili i akcioni plan za spašavanje Muzeja, koji podrazumijeva i buđenje svijesti kod građana i ukazivanje na istinsku vrijednost Zemaljskog muzeja.

“Ovo se prvenstveno odnosi na povećanje broja posjeta Zemaljskom muzeju, kako turističkih tako i školskih, a Posredstvom Turističke zajednice Kantona Sarajevo u sve turističke obilaske uvrstiti obavezan obilazak Zemaljskog muzeja u Sarajevu“, kažu učenici Treće gimnazije.

Oni predlažu da se uvede turistička taxa od dvije KM za svakog turistu koja bi se odlagala direktno u fond za održavanja muzeja, istakavši kako je u 2012. godini Sarajevo posjetilo približno 250.000 turista.

Čitav akcioni plan učenika Treće gimnazije možete pogledati ovdje.

(Lejla Čolak, Radio Sarajevo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga