Saradnja Vojvodine i Baden-Virtemberga

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši, potpredsednik pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privr…

12. jul 2011

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši, potpredsednik pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu Ištvan Pastor razgovarali su u Štutgartu sa premijerom nemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg Vinfridom Krečmanom o mogućnostima konkretizacije, bliže saradnje i partnerstva u realizaciji Dunavske strategije.

Poseban značaj u razgovoru pridat je potencijalu za proširivanje saradnje Parlamenata i Vlade Baden-Virtemberga i Skupštine i Vlade AP Vojvodine.  Krečman je iskazao  načelnu podršku realizaciji i pospešivanju zajedničkih međuvladinih projekata i jačanju partnerstva, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje.

Krečman, Egereši i Pastor ocenili su i da potpisani međudržavni sporazum između Republike Srbije i pokrajine Baden-Virtemberg predstavlja važan institucionalni okvir, koji ostavlja puno prostora da se sadržinski kvalitetno popuni zajedničkim projektima u različitim oblastima.

Nakon završetka konferencije „EU i Dunavska strategija, šanse i perspektive“, u organizaciji premijera Krečmana, predsednik Egereši je razgovarao i sa šeficom predstavništa pokrajine Baden-Virtemberg u Briselu Nikolom Šeli.  On je istakao da je  predstavništvo Baden-Virtemberga u Briselu pružalo nesebičnu pomoć AP Vojvodini u nastojanjima da se na što bolji način predstavi u administrativnom centru EU, kao i na snažnom podstreku inicijativi da se Vojvodina što pre pridruži velikoj porodici evropskih regiona koji imaju svoje kancelarije u Briselu.
Egereši, koji je i predsednik Upravnog odbora Fonda „Evropski poslovi“, informisao je Šeli o odluci da predstavništvo Vojvodine u Briselu bude otvoreno sredinom oktobra, tokom održavanja nedelje evropskih regiona „Open days“.

Nikola Šeli izrazila je veliko zadovoljstvo činjenicom da su uporna zalaganja i trud AP Vojvodine za otvaranjem predstavništva urodila plodom i izrazila apsolutnu spremnost da predstavništvo Baden-Virtemberga prenese svoje višegodišnje iskustvo i pomogne kontaktima u Briselu, kako bi kancelarija Vojvodine što brže počela da funkcioniše na najbolji mogući način, navodi se u saopštenju.
(Autonomija.info)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga