Šaponja: Nasilje na TV-u ranije bilo nemoguće, sada svakodnevno u rijalitiju

"Mi se kao društvo krećemo unazad"

14. juna 2019

Pisac Nenad Šaponja kaže da su neprihvatljiva više nego minimalna izdvajanja za kulturu iz republičkog budžeta. Pitanje je da li je društvo bez kulture uopšte neko društvo. Komentarišući nasilje u rijaliti programima, ocenjuje da je to pokatazelj da kao društvo idemo unazad, jer „takve stvari pre 20 godina niste mogli da vidite“.

„Mi se kao društvo krećemo unazad. Takve stvari niste mogli da vidite pre 20 godina, bili bi pohapšeni ljudi. Međutim, ono što je tada bilo nemoguće, sada postaje vidljivo, i to na najogoljenijem nivou recimo propagiranja nasilja. Kojem to društvu treba“, ocenio je Šaponja gostujući u Novom danu.

Smatra da, ipak, postoje nevidljive stvari koje dovode do tako otvorene promocije nasilja.

„Ništa se ne dešava samo od sebe, pretpostavljam da postoji razlog i sled… Sve ovo što je vidljivo sada, postoji niz nevidljivih niti koje su dovele do toga. Koje su to nevidljive stvari, kako se mi igramo s tim ili ko se igra i kako se dovode te nevidljive stvari, a onda se upale reflektori, mislim da to uopšte nije slučajno“, kazao je Šaponja.

Ovaj pisac, koji je i direktor izdavačke kuće Agora, kaže i da su izdvajanja za kulturu nedovoljna, i to već godinama. Komentarišući tekst u nedeljniku „Vreme“ pod nazivom „Jedan odsto za kulturu“, u kome se traže veća izdvajanja za ovu oblast, Šaponja kaže da ni „jedan posto nije dovoljno“.

„Mislite da je jedan posto dovoljno? U onim devedesetim godinama prošlog veka, bila je neka akcija ‘Lepše je s kulturom’, tada je procenat izdvajanja za kulturu bio oko 2,3 ili tako nešto. Treba se uporediti sa okolnim zemljama, ali ako Francuska ili Nemačka izdvajaju dva ili tri odsto za kulturu, zamislite koliko je njihov budžet, a zamislite naši koliki su, a izdvajamo 0,63 ili 0,64 posto“, izjavio je Šaponja.

Prema njegovim rečima, i od tih 0,64 posto deo ide na stvari poput održavanja Belog dvora, ili na RTS, tako da, kako kaže, u suštini za kulturu ode svega 0,2 posto.

„Što vidimo po tome kako se naša kultura predstavlja“, dodaje.

Ono što je takođe problem prema Šaponji, je i nedostatak vizije.

„Mi nemamo viziju. I velike i male zemlje, a pogotovo male koje znaju šta hoće, koriste kulturu kao meku diplomatiju, da se vide drugačije u svetu. Jer to je stvar percepcije. Odete recimo u Frankfurt na sajam knjiga, gde može biti neka velika zemlja koja je predstavljena kao mala, a možete imati malu, kao Island, na primer, koja je predstavljena u neverovatno dobrom svetlu, ima štand veliki, razvijen, i steknete percepciju da je to jedna ogromna zemlja“, kaže Šaponja.

On izdvaja kao primer i Tursku.

„Za koju nemamo pojma koliko radi na promociji kulture. Nisam ni ja znao, ali kada sam išao na sastanke izdavača, saznao sam da je ona 11. po broju izdatih knjiga, jer misle da je to važno. Mi smo tu nezaustavljivo ispod. Vi imate svake godine novoobjavljene knjige. Na primer, u SFRJ ih je 1989. godine bilo 14.500 hiljada, sada u Srbiji se objavi 3.500 novih knjiga, sve zemlje bivše Jugoslavije nemaju više od 7.000. A Turska je imala pre pet ili šest godina 49.000, a sada ima 61.000 novih izdanja. Francuska recimo, ima nešto ispod 100.000 novih knjiga. Dakle, mi stalno zaostajemo za informacijama, jer ako imate 3.500 novih knjiga i ako ne znate strani jezik, ne možete se smatrati intelektualcem, jer ne čitate dovoljno“, rekao je Šaponja.

Gost N1 kaže i da je pitanje da li društvo bez kulture uopšte postoji.

„To je ogroman problem. Knjiga je kao fundament, kao ideja koja vam omogućava da putujete kroz te knjige. Knjiga je neverovatna stvar, mogućnost da obiđete svet, obiđete različita vremena, da prevaziđete ograničenja. Zamislite društvo koje se odriče toga“, kazao je.

Šaponja je promovisao i svoju najnoviju knjigu putopisa „A Brisel se da prohodati lako“, kao i novu knjigu Vladimira Pištala „Značaj Džokera“ u izdanju Agore.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga