Saopštenje Pravnog fakulteta u Novom Sadu

Saopštenje za javnost Pravnog fakulteta u Novom Sadu povodom slučaja poništavanja doktorata advokatu Slobodanu Beljanskom

23. nov 2016

Pozivajući se na članove Zakona o javnom informisanju i medijima, dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu Ljubomir Stajić je, pod pretnjom tužbom, od redakcije portala Autonomija zatražio da objavimo ovo saopštenje za javnost, povodom slučaja poništavanja doktorata advokatu Slobodanu Beljanskom: 

SAOPŠTENJE PRAVNOG FAKULTETA U NOVOM SADU

Pravni fakultet smatra potpuno neprimerenim i nečasnim pokušaj gospodina Beljanskog da medijskim pritiscima odbrani nešto je pravno neodbranjivo, a to je gruba nezakonitost vezana za odbranu njegove disertacije. Pravni fakultet je ozbiljna institucija i nikome ništa ne bi poništio iz hira, već na osnovu savesne i brižljive ocene svih činjenica, koje ne idu u prilog g. Beljanskom.

Javnost treba da zna da je pravo na prijavljivanje doktorske disertacije imao samo onaj ko je prethodno stekao zvanje magistra, danas mastera. G. Beljanski nikada nije završio magistarske studije. Mogućnost direktnog prijavljivanja doktorata, kao izuzetak, je bila predviđena nekadašnjim vojvođanskim zakonom, ali je takva mogućnost postojala do 10. juna 1992. G. Beljanski nije bio u stanju da blagovremeno završi svoj doktorat, posebno nakon suštinskih primedbi koje su članovi Komisije za ocenu imali. Da je g. Beljanski kvalitetno i blagovremeno uradio disertaciju, zakonito bi je odbranio i ne bi bilo nikakvih problema! Međutim, tek 13. maja 1992. disertacija je stavljena na uvid javnosti (prijavljena još 15. aprila 1987!). Zakonski rok za primedbe je 30 dana. Međutim odbrana je, da bi se nezakonito izašlo u susret g. Beljanskom, bila zakazana za 7. jun 1992. Time je povređen Zakon i nakon prigovora na zakonitost ovakve odbrane, odbrana je otkazana 6. juna 1992. Tri dana nakon otkazivanja, a jedan dan pre isteka zakonskog roka za odbranu, g. Beljanski je povukao svoj doktorat 9. juna 1992. Time je postupak neuspešno završen. Nakon prestanka važenja vojvođanskog Zakona, više nije postojala mogućnost da bilo ko, pa ni g. Beljanski, brani doktorsku disertaciju, ako nije magistar! Sve i da odbrana nije otkazana, sve i da sam nije izričito (dopis u prilogu) povukao disertaciju, nakon 10. juna 1992. godine ne bi mogao da brani disertaciju ni pod kakvim okolnostima! Ili on misli da je iznad Zakona?Beljanski odustanak158

Međutim, iako nikada nije ponovo prijavio doktorsku disertaciju, a to ne bi ni mogao, jer nije magistar nauka, 1. marta 2001. Nastavno-naučno veće Pravnog fakulteta u Novom Sadu, u nelegalnom sastavu, mimo važećeg Statuta, u vreme kriznih štabova, odobrilo je odbranu povučene doktorske disertacije!? 15. marta 2001. održana je odbrana povučene disertacije, nikada ponovo prijavljene, a ne bi ni mogla da bude prijavljena, jer g. Beljanski nije magistar!

Tako izgledaju činjenice. Sve ostalo je agresivni medijski pritisak da se odbrani neodbranjivo. G. Beljanski je advokat i zna da se disertacija ne brani u medijima, već na Fakultetu! Isto tako zna da zaštiti svoja prava kao poznati advokat i zna koji je pravi put za to. No, isto tako zna da mu činjenice ne idu na ruku i da nema nikakve šanse da u regularnoj pravnoj proceduri dobije nešto što mu ne pripada. Zbog toga bira medijski pritisak. Pravni fakultet neće u tome učestvovati i neće se više ovim povodom oglašavati!

Pravni fakultet UNS
Trg D. Obradovića
Novi Sad

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga