SANU: Vojvodina nema nadležnosti za osnivanje VANU

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) osporava osnivanje Vojvođanske akademije nauka i umetnosti (VANU) po pre…

04. dec 2008

Da li će odgovarati za svoja zlodela?Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) osporava osnivanje Vojvođanske akademije nauka i umetnosti (VANU) po predlogu Statuta Vojvodine, usvojenog u Skupštini Vojvodine, saopštilo je danas Predsedništvo SANU-a.
„Uređivanje nauke, uključujući i osnivanje nauka i umetnosti jeste isključiva nadležnost Srbije, a ne i Autonomne pokrajine Vojvodine“, piše u saopštenju.
Dodaje se da su svuda u svetu akademije nauka i umetnosti nacionalne ustanove, te je uobičajeno da svaka država ima jednu akademiju nauka i umetnosti.
„Kako je Akademija prevashodno naučna ustanova, nju može osnovati samo onaj državni organ koji raspolaže nadležnošću u oblasti nauke“, naveo je SANU.
Predsedništvo SANU je ukazalo da Vojvodina ne raspolaže takvom nadležnošću jer joj Ustav Srbije to ne dodeljuje.
SANU smatra da se tačkom Nacrta Statuta Vojvodine pod nazivom „Nauka, inovacije i tehnološki razvoj“ uzurpiranom nadležnošću pokušava obrazovanje Vojvođanske akademije nauka i umetnosti.
U saopštenju SANU navodi se da je Izvršni odbor Predsedništva Akademije, uz saglasnost Ogranka SANU u Novom Sadu, izneo čvrst stav protiv osnivanja VANU i da je taj dokument 29. septembra upućen Vladi Srbije, Skupštini Srbije, Skupštini Vojvodine i Koordinacionom telu Skupštine Vojvodine za izradu Statuta.
„Predsedništvo SANU je na sednici održanoj 27. novembra potvrdilo stav Izvršnog odbora i nakon predloga Odeljenje društvenih nauka, zaključilo da se ospori formiranje na tlu Srbije još jedne ‘Akademije nauka i umetnosti'“, piše u saopštenju SANU.
SANU je podsetio da Akademija postoji 167 godina, kao najviša naučna ustanova države Srbije.
„U cilju ravnomernog razvoja nauke u Srbiji, SANU je 1992. godina formirao svoj Ogranak u Novom Sadu i dva svoja Centra u Kragujevcu i Nišu zajedno sa Univerzitetima u tim gradovima“, piše u saopštenju.
Dodaje se da SANU tako pomaže ravnomeran razvoj nauke na celoj teritoriji Srbije.
„U Ogranku u Novom Sadu, kao i u SANU, zastupljene su, preko članova i istraživačkih projekata, sve relevantne nacionalne manjine koje žive na tlu Srbije“, istaklo je Predsedništvo SANU.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga