SANU da utvrdi tačan broj žrtava Racije

Predsednik Memorijalnog društva "Racija 1942." Milan Radomir zatražio je od Srpske akademije nauka i umetnosti da utvrdi tačan broj i poimenični popis žrtava fašističke Racije iz 1942. godine u Bačkoj

19. apr 2011

Predsednik Memorijalnog društva „Racija 1942.“ Milan Radomir zatražio je danas od Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) da utvrdi tačan broj i poimenični popis žrtava fašističke Racije iz 1942. godine u Bačkoj.
Radomir je u otvorenom pismu kritikovao sekretara istorijskog odeljenja SANU akademika Vasilija Krestića zbog odbijanja da se to odeljenje bavi utvrđivanjem činjenica o broju stradalih Vojvođana tokom fašističke Racije u Drugom svetskom ratu. Radomir je naveo da domaći istoričari nikada nisu utvrdili stvarni broj žrtava fašističke Racije, tokom mađarske okupacije Bačke u Drugom svetskom ratu, već se i danas operiše brojem koji je višestruko manji od stvarnog.
Radomir je naveo da je prema podacima iz mađarskih vojnih krugova, do kojih je došao narodni poslanik Stranke malih posednika Endre Bajči Žilinski, januarska Racija 1942. godine odnela najmanje 12.763 žrtve, a sam Žilinski je izgubio život braneći dostojanstvo i prava žrtava Racije. Prema zvaničnim podacima srpske istoriografije, u Raciji je ubijeno oko 4.000 osoba.
„Podaci o Raciji su nepotpuni, iskrivljeni i prećutkivani, a broj stradalnika trostruko smanjen. Valjda te žrtve zaslužuju dužnu pažnju Srpske akademije nauka i umetnosti“, navodi se u otvorenom pismu.  Radomir se založio i za utvrđivanje broja mađarskih žrtava, koje su pobili partizani u znak odmazde zbog Racije, 1944. i 1945. godine, u mestima u kojima je Racija izvršena.
Racija je zločin koji je u januaru 1942. godine počinjen nad nevinim žiteljima Čuruga, Žablja, Đurđeva, Gospođinaca, Gardinovaca, Vilova, Loka, Titela, Mošorina, Šajkaša, Kisača, Srbobrana, Temerina, Novog Sada i Bečeja.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Jesen
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga