Sanja Kljajić: RTV je i dalje u vanrednom stanju, vlada cenzura

Ona je najavila da će 29. novembra Pokret Podrži RTV organizovati više protestnih akcija u Novom Sadu

22. nov 2016

Novinarka i aktivistkinja Pokreta Podrži RTV Sanja Kljajić izjavila je večeras da Radio-televizija Vojvodine (RTV) nakon talasa smena iz maja meseca uopšte ne liči na medijsku kuću kakva je bila pre toga i ocenila da je RTV i dalje “u vanrednom stanju”.

“Problemi su i dalje na dnevnom nivou i niko od urednika i voditelja nije vraćen da radi emisije sa kojih su skinuti. Vlada cenzura, još uvek nisu izabrani ni glavni i odgovorni urednik ni programski direktor. Dakle, RTV je još uvek u vanrednom stanju”, kazala je Sanja Kljajić na tribini „Tišina tamo!“ u Novom Sadu.

Ona je najavila da će 29. novembra Pokret Podrži RTV organizovati više protestnih akcija u Novom Sadu.

Sanja Kljajić je dodala da posebnu zabrinutost izaziva činjenica da u poslednje vreme novinarima otvoreno prete, prate ih i fotografišu, sciljem da ih zastraše da ne pišu o nekim temama.

“Naša je sreća što se u ovim slučajevima radi o kolegama koje to neće pokolebati. Portali koji nisu pod uticajem vlasti su neprestano na meti, iako navodno nisu čitani i uticajni“, navela je Sanja Kljajić.

Glavni urednik beogradskog lista Danas Draža Petrović ocenio je da je za razliku od devedesetih godina, danas i veliki deo privatnih medija pod uticajem vlasti.

“Mene više brine kakav će tek pritisak na medije kada ovoj vlasti opadne popularnost. To me brine. Jer Vučić liči na čoveka koji sruši figure kada izgubi partiju šaha“, kazao je Petrović.

Književnik Marko Vidojković rekao je da tabloidi poput Informera krše nekoliko zakona, a ne samo granicu slobode.

“Banda neviđena je uspela da privatizuje i kupi medije”, ocenio je Vidojković.

Dodao je da je on za ovdašnje medije “radioaktivan” jer priča o “klanu Vučić“, zbog čega niti može da piše negde, niti iko želi da ga intervjuiše.

“Ovom zemljom vlada šaka bandita i dok se mi palimo na priče o cenzuri i gledamo u drugu stranu, ta mafija pljačka ii ma šape na raznim poslovima, što crnim što sivim, što belim. Ta banda ne treba da se plaši nas, već konkurentskih mafijaških klanova“, ocenio je Vidojković.

Tribina je održana u prostorijama Mesne zajednice Omladinski pokret, koja je jedina od 46 mesnih zajednica Novom Sadu, u kojoj Srpska napredna stranka nije na vlasti.

“Ovo je kao galsko selo u Rimskom carstvu”, rekao je predsednik te MZ Marko Mirković.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga