Šangaj se guši u smogu, otkazuju se i letovi

Šangajske su vlasti proglasile najviši stupanj opasnosti po zdravlje, jer je zagađenje od 23 do 31 puta veće od podnošljivog

07. dec 2013

Stotine letova kreću sa zakašnjenjem ili su, pak, otkazani u petak u zračnoj luci kineske trgovačke metropole Šangaj zbog smoga i rekordnog onečišćenja zraka, a vlasti su proglasile najviši stupanj opasnosti za zdravlje.

Onečišćenje zraka i poremećaji u zračnom prometu koje je izazvalo događaju se u jeku nastojanja Kine da do 2020. godine Šangaj pretvori u globalno središte na razini Londona, New Yorka ili Hong Konga.

Šangajske su gradske vlasti u petak poslijepodne proglasile najviši stupanj opasnosti po zdravlje, nakon što je onečišćenje zraka u gradu doseglo razinu između 23 i 31 puta višu od one koju međunarodne zdravstvene ustanove smatraju podnošljivom.

Strah od nemira zbog onečišćenja

Ovo je prvi slučaj nakon što je u travnju uspostavljen novi sustav upozorenja kojim vlasti pozivaju stanovnike da ostanu u kući, a tvornice da prekinu ili smanje proizvodnju.

„Ne mislim da je ovo dobro za ljude koji žive u ovakvom okolišu“, izjavio je 34-godišnji stanovnik Šangaja Fan Jianjun, hodajući s maskom na licu kroz smog u financijskom središtu Lujiazui.

„Nemam izbora. Moram raditi. Mogu samo poduzeti preventivne mjere, ali nemam pojma imaju li one učinka“, dodao je.

Kakvoća zraka u gradovima sve više zabrinjava kineske čelnike koji ne vole iznenađenja i koji strahuju od nemira, jer bi se imućniji građani mogli okrenuti protiv gospodarskog modela rasta po svaku cijenu, koji je doveo do onečišćenja zraka, vode i tla u Kini.

Kašnjenje i otkazivanje letova

Vlasti su najavile planove višegodišnje borbe protiv onečišćenja, koji, međutim, nisu donijeli željeni učinak.

Po informacijama s internetske stranice šangajske međunarodne zračne luke Pudong, najveći broj letova krenuo je sa zakašnjenjem. Pudong je 2011. bio treća zračna luka na svijetu po količini teretnog prometa, objavila je udruga Airports Council International.

Teško onečišćenje zraka natjeralo je u četvrtak škole u najmanje dva grada na istoku Kine da odustanu od aktivnosti na otvorenome. I u Šangaju su u petak neke škole zabranile aktivnosti na otvorenome.

Pojava neuobičajeno štetnog smoga ima nekoliko uzroka, među kojima su industrijsko onečišćenje i ispušni plinovi iz automobila u uvjetima hladnoće i nedostatka vjetra, izjavio je Xu Bin, profesor na šangajskom sveučilištu Tongji.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga