Samo Vojvodina u Evropi ima Kancelariju za inkluziju Roma

Na Univerzitetu u Novom Sadu studira više od 300 studenata romske nacionalnosti, a u srednjim školama za više od 400 srednjoškolaca obezbeđene su stipendije

25. maj 2012

Kancelarija za inkluziju Roma pri Vladi Vojvodine je jedina institucija te vrste, ne samo u Srbiji nego u celoj Evropi, izjavio je danas direktor te kancelarije Duško Jovanović.

“I dalje smo jedina institucija, ne samo u Srbiji već i u čitavoj Evropi, koja je  koncipirana na ovaj način, koja se direktno bavi problemima romske  nacionalne zajednice”, rekao je Jovanović na konferenciji za novinare povodom šeste godišnjice postojanja te institucije.

On je naveo da kancelarija naročitu pažnju posvećuje uključivanju Roma u proces obrazovanja.

Precizirao je da na Univerzitetu u Novom Sadu studira više od 300 studenata romske nacionalnosti, a u srednjim školama u Vojvodini za više od 400 srednjoškolaca obezbeđene su stipendije.

„Kad govorimo o osnovnom obrazovanju, mi i dalje, nažalost, imamo situaciju da deo romske dece nije uključen u obrazovne institucije”, naveo je Jovanović.

Pokrajinski  sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin je rekao da je ponosan na rezultate koje je postigla Vlada Vojvodine u procesu uključivanja Roma u društvo, ali je ocenio da su predrasude prema Romima i danas toliko jake da mora još mnogo da se radi da bi se njihov položaj suštinski popravio.

“S druge strane, želeo bih da ne budu romski roditelji ti koji sprečavaju svoju decu da se obrazuju, da romski čelnici shvate da svi moraju zajedno raditi da obrazovanje i sve o čemu sam pričao bude prioritetni zadatak”, kazao je Vasin.

Danas je obeležena i prva godišnjica pokretanja mesečnika na romskom jeziku pod nazivom “Dekada Roma u AP Vojvodini”, koji se štampa na romskom, srpskom i engleskom jeziku.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga