Samo reformom Ustava do suštinske autonomije za Vojvodinu

Učesnici tribine o Statutu Vojvodine ocenili su večeras u Kuli kao pozitivno to što će se taj akt konačno naći pred Skupš…

05. nov 2009

kulatribina.jpgUčesnici tribine o Statutu Vojvodine ocenili su večeras u Kuli kao pozitivno to što će se taj akt konačno naći pred Skupštinom Srbije, ali su ukazali da je neophodna reforma Ustava Srbije da bi Vojvodina dobila suštinsku autonomiju.
Politikolog Pavel Domonji je rekao da „što Beograd više bude otezao sa decentralizacijom, u Vojvodini će sve više jačati radikalni autonomaši, ali i pristalice nezavisnosti“.
On je ocenio da Vojvodina treba da ima svoj Ustav jer je to stečeno pravo koje joj je ukinuo Slobodan Milošević 1988. godine.
Prema njegovim rečima, Beograd prema Vojvodini „ima kolonijalni odnos i tu pokrajinu shvata kao plen“.
„Vojvodina je jedina federalna jedinica bivše SFRJ koja je prošla mnogo gore nego svi ostali“, kazao je Domonji.
Novinar Teofil Pančić je ocenio da treba insistirati na podsećanju da većina građana Vojvodine nije glasala za Ustav Srbije.
„Ustav Srbije mora da se bitno menja ili da barem budu promenjeni njegovi najskandalozniji delovi“, rekao je Pančić.
Direktor Zavoda za kulturu Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov je ocenio da Statut Vojvodine na preskroman način definiše autonomiju Vojvodine.
Advokat Dragoljub Todorović je rekao da centralističke vlasti u Beogradu funkcionišu jedino pod pritiskom sa Zapada i da će tako biti prihvaćen i Statut Vojvodine.
Večerašnju tribinu „Vojvodina ili čekajući statut – ima li Vojvodina vremena?“ organizovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine u saradnji sa američkom fondacijom NED.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga