Samo 44 mađarskih prvačića u Zapadnoj Bačkoj

U samom Somboru je pre sedamdesetak godina bilo više od stotinu mađarskih prvaka, a prošle godine - po prvi put - nijedan

15. maj 2017

U 8 osnovnih škola u kojima postoji nastava na mađarskom jeziku u Zapadnoj Bačkoj registrovano je 44 dece koja školovanje žele započeti na mađarskom – izvestila je dopisnica „vajdašag ma“ iz Sombora.

U gradu Somboru je registrovano dvoje, u Svilojevu takođe, u Doroslovu šestoro, u Telečki sedmoro, u mestu Svetozar Miletić sedmoro (lane desetoro), u Bezdanu devetoro, u Kupusini šestoro, a u Bogojevu petoro.

Žužana F. Cirkl skreće pažnju na to da u Somboru postoji gimnazijsko odeljenje na mađarskom jeziku (opšti smer), smer za opravku računara u tehničkoj srednjoj školi, kao i trogodišnji kuvarski smer i trećegodišnji smer u tehničkoj školi i postavlja pitanje dokle se to sve može održati sa 44 prvaka?

Ona dodaje da i političari i civilna sfera čine sve, uz gotovo isključivu podršku matične zemlje, ali da se ni to nije pokazalo dovoljnim za održanje mađarstva u Zapadnoj Bačkoj.

U samom Somboru je pre sedamdesetak godina bilo više od stotinu mađarskih prvaka, a prošle godine – po prvi put – nijedan. Do pre dvadesetak godina je standardno bilo više od deset mađarskih prvaka u tom gradu, a pre 21 godinu je taj broj spao na formalno pet, a praktično četiti, jer je peti otišao u Zadar. Nakon toga je praznik bio saznanje da prvačića ima više od deset. Sve do prošle godine.

(Vajdašag ma)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga