Samit Kosova, Albanije, Makedonije i Crne Gore

Bez obzira na neka otvorena međudržavna pitanja, predsednici ovih zemalja izrazili su želju za dobrosusedskim odnosima i rešavanjem problema dijalogom

27. juna 2010

Predsednici Kosova, Albanije, Makedonije i Crne Gore poslali su Evropskoj uniji poruku da žele dobrosusedske odnose i evropske integracije, ocenili su danas dnevnici na Kosovu povodom skupa održanog u Prizrenu.
Ekspress navodi da su tokom jučerašnjeg mini-samita Fatmir Sejdiu, Bamir Topi, Đorđe Ivanov i Filip Vujanović pokazali da, bez obzira na neka otvorena međudržavna pitanja, žele dobrosusedske odnose i rešavanje problema dijalogom.
„Tokom zajedničke konferencije za novinare, predsednici su se starali da u svakoj rečenici prenose poruke saradnje i da pominju odlične odnose. Prvi put Kosovo je organizovalo takav sastanak, dok je ideja predsednika Sejdiua o balkanskom mini-šengenu našla potpuno podršku“, navodi Ekspress.
Glavna tema susreta je bila sloboda kretanja ljudi i kapitala u regionu, ali dnevnik Kosova Sot ocenjuje da su u tom pravcu potrebni konkretni koraci a ne samo retorike.
„Bez integracije unutar Balkana ne može biti integracija u EU. Ideja o mini-šengenu treba da se podržava i da se sprovodi na delu. U početku bi mogla da obuhvati Kosovo i Albaniju, onda može da se širi i na Makedoniju i Crnu Gori i, zašto ne, Srbiju? Međutim, Srbija ne samo da pokušava da blokira regionalne inisijative već pokušava da spreči put zemalja Balkana ka EU“, ocenio je Kosova Sot.
Dnevnik Koha Ditore navodi da su predsednici pričali i o „vrućim temama“, ali to nisu pomenuli tokom zajedničke konferencije za novinare.
Izvori ovog dnevnika su rekli da su Sejdiu i Vujanović pričali i oko statusa Crnogoraca na Kosova, kao uslov Crne Gore za razmenu ambasadora sa Kosovom.
Predsednici Kosova i makedonije razgovarali su i o sumnjama da postoje masovne grobnice iz 1999. godine i dogovorili se da razmene sve informacije, rekli su izvori iz kabineta Ivanova.
Jučerašnji sastanak nastavak ranijih održanih u Valoni i u Ohridu.
Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je juče predložio da se naredni sastank održi u Ohridu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga