Samardžić: Sukob LSV i SVM će kratko trajati, jer su desničari

I liberalni koncept LSV i etnički koncept SVM su desničarski

20. jul 2014

Politikolog Miroslav Samardžić izjavio je danas da će sukob između lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvana Pastora kratko trajati, jer se obe partije zalažu za „desničarske“ koncepte.

„Razlike među njima manje su od sličnosti. Odlučujući faktor u utvrđivanju tertorijalne ogranizacije vlasti u Srbiji je volja velikih sila, to jest EU i SAD, a oni podržavaju promenu Ustava Srbije i proširivanje autonomije Vojvodine. Zbog toga će ovaj sukob kratko trajati“, rekao je Samardžić za Autonomiju.

LSV je optužio Pastora da se koristi rečnikom „desničarskih ekstremista“ na šta je Pastor odgovorio da LSV želi da nametne vojvođanskim Mađarima šta i kako treba da misle.

„I Čanak i Pastor i njihove partije su desničarske, zato što zagovaraju bezalternativnost kapitalizma i institucionalna rešenja koja omogućavaju dominaciju kaptala nad stanovništvom. Ni Čanak ni Pastor ne zalažu se za poštovanje prava radnika, već podržavaju vladajući neoliberalni koncept ekonomske politike“, ocenio je Miroslav Samardžić.

Prema njegovim rečima, Čankov koncept je liberalni, a Pastorov etnički, kada je u pitanju autonomija Vojvodine, ali su oba ta koncepta zapravo „desni“.

„Po liberalnom konceptu, razaranje jakih nacionalnih država neophodno je kako bi nesmetano cirkulisali kapital i roba, preko državnih granica, ali ne i radna snaga. Decentralizacija je neophodna kako bi se omogućila demokratska participacija koja, navodno, u nacionalnim državama nije moguća. Stvarna namera (takvog koncepta) je da se rasformiraju sve državne strukture koje su u stanju da vrše konrolu kapitala. Da bi tržišta bila suverena, potrebno je uništiti suverenitet države“, naveo je Samardžić.

Dodao je da su Pastor i SVM saglasni sa Čankom i LSV u pogledu obima autonomije Vojvodine, ali se razlikuje po zamisli organizacije vlasti i društva u pokrajini.

„Pastor i SVM zagovaraju osnivanje etnički ekskluzivnih institucija, to jest teritorijalnu i infrastrukturnu autonomiju za Mađare. Opštine u kojima Mađari čine relativnu i apsolutnu većinu stanovništva trebalo bi da budu teritorijalna autonomija unutar autonomije. Cilj autonomije Vojvodine, po mađarskim nacionalistima, jeste očuvanje i razvoj etničkih identiteta i podela društva po etničkim linijama. Ovakav koncept ima značajne konfliktne potencijale“, naveo je Miroslav Samardžić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga