Samardžić: Propaganda ide na ruku ekstremistima

"Da je u pitanju jednonačelno usklađivanje političkih organizacija sa Ustavom, sigurno bi nekoliko parlamentarnih ili vanparlamentarnih stranaka i organizacija takođe bilo zabranjeno"

03. jun 2011

Istoričar Nikola Samardžić ocenio je da je odluka Ustavnog suda Srbije da zabrani „Nacionalni stroj“ pozitivna, ali da je ona posledica „političkog dogovora“.

„To je stvar nekog političkog dogovora, jer da je u pitanju jednonačelno usklađivanje političkih organizacija sa Ustavom, sigurno bi nekoliko parlamentarnih ili vanparlamentarnih stranaka i organizacija takođe bilo zabranjeno“, kazao je Smardžić agenciji Beta.

On je dodao da je odluka suda pozitivna naročito zbog očiglednih kršenja javnog reda i mira i nekoliko ozbiljnih krivičnih dela koje je organizacija „Nacionalni stroj“ činila.

„Naravno, njih ništa neće sprečiti da se ponovo organizuju u nekoj novoj grupacija, tako da je to je neka večita igra mačke i miša dok se ne dođe do pravih uzroka takvih pojava“, naveo je Samardžić.

Prema njegovim rečima, jedan od uzroka takvih pojava je medijska
propaganda koja ide na ruku rasizmu, šovinizmu i teorijama zavere, čime se ljudi truju posredstvom elektronskih i štampanih medija svakodnevno, iz minuta u minut.

Ustavni sud Srbije odlučio je juče da zabrani rad organizacije „Nacionalni stroj“. Sud je utvrdio da je „Nacionalni stroj“ tajno udruženje čije je delovanje zabranjeno saglasno Ustavu Srbije. Sud je zabranio toj organizaciji da deluje, promoviše i širi svoje programske ideje i ciljeve.

Takođe, sud je zabranio upis „Nacionalnog stroja“ u registar.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga