Samardžić: Inicijatori promene naziva grada služe se najgorim klevetama protiv Žarka Zrenjanina

“Kleveću ga gore nego što je to činila nacistička propaganda"

10. maja 2018

Politikolog i aktivista Zrenjaninskog socijalnog foruma (ZSF) Miroslav Samardžić rekao je sinoć da desničarski krugovi u Zrenjaninu, potpomognuti lokalnim tajkunima u tom gradu, nastoje da se bez saglasnosti stanovnika Zrenjanina promene njegov naziv u Petrovgrad i da se pri tom služe najgorim klevetama protiv Žarka Zrenjanina.

Samardžić je to rekao sinoć u sali mesne zajednice u naselju Bagljaš gde je, na Dan pobede, premijerno prikazan dokumentarni film o narodnom heroju Žarku Zrenjaninu, snimljen povodom inicijative da se gradu Zrenjaninu promeni naziv.

Producent filma je Radnički video klub Zrenjaninskog socijalnog foruma (ZSF), a autori su Branislav Markuš i Robert Fai.

“Kleveću ga gore nego što je to činila nacistička propaganda, oni šire brojne neistine u vezi s tim kako je Petrovgrad tobože demokratski ustanovljen naziv grada, čime pokazuju da uopšte ne poznaju političke prilike u Kraljevini Jugoslaviji” kazao je Samardžić.

Rekao je i da nema nikakve dileme da je naziv Petrovgrad nametnut od strane tadašnjeg režima i da u vezi s time nije bilo nikakvog demokratskog izjašnjavanja i podsetio na propali referendum o promeni imena grada, održan 1992. godine, a kada su građani odlučno rekli da to ne žele.

“Jedna od neistina koji plasiraju ovi koji se zalažu za promenu naziva grada jeste i to što tvrde da su nacistički okupatori ukinuli naziv Petrovgrad, ali to nije tačno, jer je u jednom od ugovora zaključenog 1943. godine na nemačkom jeziku, i overenom, a na pečatima stoji Gros Bečkerek i Petrovgrad, što potvrđuje da je naziv Petrovgrad upotrebljavan i tokom nacističke okupacije”, kazao je još Samardžić.

Posle projekcije filma o Žarku Zrenjaninu, kojoj su pored građana Zrenjanina prisustvovali i članovi SUBNOR-a iz Vršca govorio je Dragoljub Đorđević, član predsedništva SUBNOR i sestrić narodnog heroja Žarka Zrenjanina, rođenog u Izbištu kraj Vršca.

“Došli smo iz Vršca da vas podržimo u odbrani imena vašeg grada, ali to nije samo puka odbrana imena grada, to je, kao što se može videti u ovom filmu, odbrana i brana fašizmu”, rekao je Đorđević.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga