Sam Kutesa iz Ugande novi predsednik Generalne skupštine UN

Ova uglavnom ceremonijalna, ali prestižna funkcija traje godinu dana, a predsednici se smenjuju po regionima

13. juna 2014

Generalna skupština UN jednoglasno je izabrala ministra spoljnih poslova Ugande Sama Kutesu za svog novog predsednika.

Ova uglavnom ceremonijalna, ali prestižna funkcija traje godinu dana, a predsednici se smenjuju po regionima.

Kutesa će preuzeti dužnost od sadašnjeg predsednika, Džona Ašea (John Ashe) sa Antigve, u septembru, na početku 69. Zasedanja Generalne skupštine UN.

Kao ciljeve svog mandata istakao je ostvarivanje plana UN za borbu protiv siromaštva do 2015. godine, formulisanje plana za narednih 15 godina, borbu za rodnu ravnopravnost i bolji položaj žena, kao i borbu protiv klimatskih promena koje je svrstao među „ključne globalne izazove našeg vremena“.

Protivnici Kutesovog imenovanja tvrde da on ne zaslužuje taj posao, ukazujući da je u svojoj zemlji podržao donošenje agresivnog zakona na osnovu kojeg ne samo što je zabranjen seks među licima istog pola već ona zbog toga mogu biti osuđena na doživotni zatvor.

Kutesu se takođe pripisuje zloupotreba funkcije i korumpiranost – navodno je primao mito od stranih kompanija.

„Nikada nije utvrđeno da sam korumpiran“, rekao je Kutesa novinarima neposredno pošto je izabran za novog predsednika Generalne skupštine i dodao: „Nisam homofob. Verujem da sam prava osoba za rukovođenje ovom organizacijom“.

Dva njujorška senatora iz Demokratske partije SAD kritikovala su Kutesino imenovanje, a više od 9.000 ljudi potpisalo je peticiju kojom se od američkog državnog sekretara Džona Kerija (John Kerry) i članica svetske organizacija traži da spreče njegovo stupanje na dužnost.

U peticiji se spominje njegova umešanost u korupcionaške skandale i uloga u donošenju anti-gej zakona.

Kutesa je bogati poslovni čovek i dugogodišnji poslanik u parlamentu Ugande.

Njegovi protivnici tvrde da je on politički profitirao od bliskih veza s dugogodišnjim predsednikom Joverijem Musevenijem, čiji se sin oženio Kutesinom kćerkom.

Museveni je na vlasti gotovo tri decenije i sve više je autoritaran.

Kutesa (65) je svojevremeno smenjen u parlamentu sa mesta ministra za investiranje zbog optužbi da je zloupotrebio funkciju.

Od 1999. godine do danas bio je dovođen u još najmanje dva skandala a jedan od njih je primanje mita od međunarodnih naftaških kompanija koje su želele da posluju u Ugandi.

U govorima posle Kutesinog izbora na funkciju predsednika Generalne skupštine UN nije bilo direktnih kritika na njegov račun, ali ga je generalni sekretar svetske organizacije Ban Ki Mun pozvao da osnaži napore UN „za prekid svih oblika diskriminacije i obezbeđivanje da svi članovi ljudskih porodica uživaju svoja osnovna ljudska prava“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga