Salon za ugrožene žene slavi godišnjicu

Salon lepote Žozefin u Parizu, koji za malo novca pruža usluge siromašnim, obespravljenim i na bilo koji način ugroženim ženama, proslavio je danas, na Međunarodni dan žena, prvu godišnjicu postojanja

09. mar 2012

Salon lepote Žozefin u Parizu, koji za malo novca pruža usluge siromašnim, obespravljenim i na bilo koji način ugroženim ženama, proslavio je danas, na Međunarodni dan žena, prvu godišnjicu postojanja.

Žozefin je za godinu dana imao oko 1.200 mušterija. Usluge ovog salona koriste žrtve zlostavljanja, bivše osuđenice ili zavisnice od raznih supstanci, nezaposlene samohrane majke, žene koje zbog invaliditeta ne mogu da nađu posao.

One dolaze da ih profesionalci friziraju, našminkaju, ili da pozajme odeću u kojoj će otići na intervju za posao.

Frizura košta tri evra, uključujući šišanje, farbanje kose ili izvlačenje pramenova – što je manje od cene kafe s mlekom u pariskom bistrou.

Međutim, ključna privlačnost salona Žozefin leži u podizanju morala, ukazivanju poverenja pa čak i davanju poslovnih ponuda, kažu osnivači.

U Parizu, gradu koji je sinonim za modu i ulepšavanje, Žozefin je prvi salon ovakve vrste, a posluje u vremenima kada se Francuska bori sa visokom stopom nezaposlenosti i pokušava da smanji jaz između bogatih i siromašnih.

Slični projekti su pokrenuti u SAD i drugim zemljama.

Neke žene dolaze u salon Žozefin po preporuci humanitarnih organizacija, a neke su same saznale za to. U svakom slučaju, neophodno je da pokažu dokument kojim dokazuju da su u teškoj situaciji.

Žozefin je osnovala frizerka Lusija Irasi (Lucia Iraci), koja je prvo godinama volontirala i sarađivala sa humanitarnim organizacijama, a potom u mondenskom kvartu San Žemen de Pre otvorila sopstveni salon u kojem je svakog ponedeljka isključivo primala siromašne žene.

Zatim se udružila sa Majom Vendling (Maya Wendling), direktorkom za razvoj u jednoj dobrotvornoj organizaciji, kako bi našla sponzore za otvaranje salona koji bi, po davnašnjoj zamisli Lusije Irasi, potpuno bio okrenut siromašnim, obespravljenim i ugroženim ženama.

„Kad stvari postanu loše, sakriješ se u krevet i prestaneš da vodiš računa o sebi. Smatram da se kroz lepotu ženi može vratiti samopouzdanje koje ona gubi kad se ne oseća dobro“, rekla je Irasi u jednom intervjuu.

Iako su ugrožene, ženama koje dolaze u Žozefin pružena je mogućnost da za neke usluge dodatno plate – na primer, ako žele više uz paket šišanja, farbanja i šminkanja dobiju i lakiranje noktiju, to će da ih izađe jedan evro više, to jest četiri evra.

Godišnji budžet salona Žozefin je 250.000 evra, i ima samo tri plaćene radnice. Svi ostali, uključujući Lusiju Irasi, rade bez nadoknade.

Projekat podržavaju opštinske vlasti, ali najveći deo finansija dolazi od korporacija. Pored novca, donacije se sastoje u proizvodima za negu lepote, odeće, obuće, itd.

(Beta-AP)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga