Salivan: Biće kažnjeni svi političari koji budu nanosili štetu BiH, Dodik ostaje pod sankcijama

"Politički lideri stvaraju etničke podele samo da bi ostali na vlasti"

17. dec 2018

Zamenik američkog državnog sekretara Džon Salivan izjavio je danas u Sarajevu da će svi političari u BiH koji budu nanosili štetu toj zemlji biti kažnjeni sankcijama.

On je pozvao lidere u BiH da se prestanu baviti etničkim podelama, ističući da je došao u posetu BiH kako bi preneo poruku Vlade SAD da nije umanjena njena opredeljenost za stanje u BiH.

Komentarišući sastanak sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, koji je pod američkim sankcijama, Salivan je kazao da nema promena kada je u pitanju Dodikov status u vezi sa sankcijama i da se s njim sastao jer poštuje instituciju Predsedništva BiH.

„SAD će reagovati na sva moguća ugrožavanja stabilnosti Bosne i Hercegovine, nema promena kada je u pitanju status Milorada Dodika po pitanju sankcija“, naveo je zamenik američkog državnog sekretara na konferenciji za novinare.

Salivan je upozorio da pretnje otcepljenjem i pozivanje na treći entitet predstavljaju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„SAD su čvrsto uz suverenitet i integritet BiH“, naglasio je on, dodavši da treba ispraviti „nepravdu kojom se pripadnicima nekih etničkih grupa uskraćuje pravo glasa“.

Salivan je ocenio da politički lideri „stvaraju etničke podele samo da bi ostali na vlasti“, navodeći da je članovima Predsedništva BiH preneo „frustriranost zbog retorike nekih od njih“.

„SAD ostaju opredeljene za podršku BiH i ovom regionu. Podržavamo evroatlantske integracije. Sada je vreme da lideri pokažu odgovornost“, istakao je zamenik državnog sekretara SAD.

Prema njegovim rečima, od bh. političara se očekuje napredak posle formiranja vlasti.

„Ova zemlja zaostaje u regionu. SAD, EU i drugi partneri će se boriti protiv ljudi koji podrivaju stabilnost BiH“, kazao je Salivan.

On je dalje ocenio da se svi građani BiH trebaju ujediniti u borbi protiv korupcije.

„Mi se želimo suprotstaviti onima koji govore da vlasti nisu usvojile strategiju za članstvo u NATO savezu. To je ispravno za razvoj ove zemlje, pristupanjem NATO značajno bi se povećalo poverenje investitora“, istakao je američki državni sekretar.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga